ua en ru

Україна очікує в листопаді постачання з РФ останньої в цьому році партії палива для АЕС

Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" чекає у листопаді постачання з Росії останньої в цьому році партії палива для українських атомних електростанцій.

Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" чекає у листопаді постачання з Росії останньої в цьому році партії палива для українських атомних електростанцій. Про це журналістам у Києві заявив президент ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо говорити про паливо з РФ, то у нас в цьому році було заплановано 12 поставок палива. Десять з них були поставлені у відповідності з графіком та дві поставки ми ще очікуємо у листопаді місяці. І ми сподіваємося, що ніякого форс-мажору не станеться, і ми ці поставки здійснимо", - заявив Недашковський.

"Контракт з Росією у нас передбачений на термін служби наших атомних енергоблоків, тому у нас контракт досить тривалий і з точки зору нормативно-правової, ми забезпечені паливом для всіх наших енергоблоків. Сподіваємося, що ніяких форс-мажорів не буде і, в тому числі, ніякі ось ці військові дії не стануть на заваді реалізації цього контакту", - додав він.

Він також розповів, що "Енергоатом" працює в рамках чотирьох контрактів у сфері постачань палива. "Два - це постачальники палива, російська компанія ТВЕЛ, а також японська і американська компанія Westinghouse. Паливо йде по всім відповідним графіками і ми на сьогодні не маємо жодних проблем", - зазначив він.

Від Westinghouse "Енергоатом" в кінці 2014 р. очікує поставку модернізованого доопрацьованого палива вдосконаленої конструкції.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд р. Києва 17 вересня 2014 р. відмовив у позові ДП "НАЕК "Енергоатом" до головному Міжрегіональному управлінню Міністерства доходів і зборів - Центрального офісу з обслуговування великих платників щодо повернення 525 млн грн надміру сплачених податків.