ua en ru

Україна відпрацьовує проект попереднього обміну інформацією на митниці з Туреччиною і Білорусією, - Калєтнік

Україна відпрацьовує проект попереднього обміну інформацією на митниці з Туреччиною і Білорусією за прикладом проектів з Молдовою та Польщею. Про це заявив голова Державної митної служби України Ігор Калєтнік в ході зустрічі головних митників ЄС і СНД, передає кореспондент РБК-Україна.

"За останні два роки відбулися структурні реформи Митної служби... Митниця динамічно реформується відповідно до міжнародних, в першу чергу, європейських норм. Ключовою складовою модернізації митної системи стало прийняття Митного кодексу. Ще більшої актуальності набуває обмін попередньою інформацією", - заявив він.

За його словами, на практиці це означає, що митники країн, куди направляється вантаж, отримують інформацію про нього ще до того, як транспортний засіб з вантажем перетне кордон. У підсумку це призводить до спрощення митних процедур та скорочення часу оформлення: "На даний момент Україна здійснює такий обмін з митною службою Республіки Молдова. В стадії пілотного проекту здійснюється обмін попередньою інформацією з Республікою Білорусь. Надзвичайно успішно реалізується аналогічний проект на україно-польському кордоні. На стадії технічного відпрацювання проект з обміну попередньою інформацією з Митною адміністрацією Туреччини".

При цьому Калетник повідомив, що протягом двох тижнів будуть відпрацьовані технічні умови обміну попередньою інформацією на митниці України і Туреччини: "І ми підпишемо відповідні угоди".

Він зазначив, oj вся попередня інформація про вантажі буде передаватися в режимі online між турецькими та українськими портами до початку митного контролю.

Читайте також: Туреччина приносить щорічно 1,5 млрд дол. в торгове сальдо України, - посол в Туреччині