ua en ru

Україна відмовилася від реверсу газу через Польщу через його високуї ціну, - "Нафтогаз"

Україна зупинила реверсні поставки природного газу через Польщу через його високу ціну. Про це заявив заступник голови НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.

Україна зупинила реверсні поставки природного газу через Польщу через його високу ціну. Про це заявив заступник голови НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тому що ціна виявилася... або однаковою, або вже вище тієї, за якою ми купуємо у "Газпрому", - заявив Чупрун.

За його словами, таке підвищення вартості пов'язане з ринковими умовами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що реверс газу в Україну зменшився через збільшення поставок в Європу.

Спотова ціна газу в Європі різко зросла. Наприклад, в Центрально-Європейському газовому хабі (CEGH) на початку місяця - в середньому з 342 дол. до 357 дол. за тис. кубометрів. З урахуванням доставки до кордону України ціна складе 385 дол. за тис. кубометрів. За прогнозами аналітика ІФД "Капітал" Віталія Крюкова, вже до кінця жовтня ціна газу на CEGH досягне 387,5 дол. за тис. кубометрів, а на кордоні з Україною - 415,5 дол. за тис. кубометрів. Нагадаємо, "Газпром" поставляє газ на Україну по $407 за тис. кубометрів.

Якщо обсяги поставок газу і далі будуть скорочуватися, то уряд не зможе домогтися імпорту 3,5 млрд кубометрів газу до кінця року, як планувалося раніше, каже голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. Як заявила компанія-оператор угорської газотранспортної системи FGSZ Ltd, обсяг імпорту газу з Угорщини в Україну скоротився з 9 млн до 3,9-5,2 млн кубометрів на добу. Оператор газотранспортної системи Польщі Gaz-System повідомив, що постачання газу через Польщу з жовтня і зовсім припинені. Ще наприкінці минулого місяця добовий обсяг імпорту становив понад 3 млн кубометрів.

НАК "Нафтогаз України", не домовившись з "Газпромом" про зниження цін, в листопаді 2012 р. почала реверсні поставки з Європи за контрактом з німецькою RWE. Реекспортований російський газ, за твердженням Києва, обходиться в середньому на 100 дол. дешевше, ніж імпортований з Росії. Паливо прокачувалось з Польщі, а в березні - з Угорщини. Але найбільші надії Україна покладала на реверс зі Словаччини: з Польщі та Угорщини можна отримувати 6 млрд кубометрів газу в рік, а з Словаччини - до 30 млрд кубометрів (половина річної потреби країни). У січні-вересні 2013 року з Європи в Україну надійшло близько 1,48 млрд кубометрів газу, з яких через Польщу - 809,2 млн, через Угорщину - 680 млн кубометрів. Основними імпортерами газу з території Європи є НАК "Нафтогаз України" (закуповує газ RWE), група ВЕТЕК Сергія Курченко і холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

Зазначимо, надходження імпортованого газу в Україну у вересні 2013 р. порівняно з аналогічним періодом 2012 р. збільшилась на 41,1% - до 4 млрд 389,03 млн куб. м.