ua en ru

Реверс газу в Україну знизився через збільшення поставок в Європу, - Міненерговугілля

Реверс газу в Україну знизився із-за збільшення поставок в Європу. Про це повідомляє "Комерсант-Україна", посилаючись на джерело в Міненерговугілля.

Реверс газу в Україну знизився із-за збільшення поставок в Європу. Про це повідомляє "Комерсант-Україна", посилаючись на джерело в Міненерговугілля.

"У цих умовах фактично не залишається потужностей для реверсу", - зазначило джерело.

Крім того, спотова ціна газу в Європі різко зросла. Наприклад, в Центрально-Європейському газовому хабі (CEGH) за минулий тиждень - в середньому з 342 дол. до 357 дол. за тис. кубометрів. З урахуванням доставки до кордону України ціна складе 385 дол. за тис. кубометрів. За прогнозами аналітика ІФД "Капітал" Віталія Крюкова, вже до середини жовтні ціна газу на CEGH досягне 387,5 дол. за тис. кубометрів, а на кордоні з Україною - 415,5 дол. за тис. кубометрів. Нагадаємо, "Газпром" поставляє газ на Україну по $407 за тис. кубометрів.

Якщо обсяги поставок газу і далі будуть скорочуватися, то уряд не зможе домогтися імпорту 3,5 млрд кубометрів газу до кінця року, як планувалося раніше, каже голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. Як заявила в п'ятницю компанія-оператор угорської газотранспортної системи FGSZ Ltd, обсяг імпорту газу з Угорщини в Україну скоротився з 9 млн до 3,9-5,2 млн кубометрів на добу. Оператор газотранспортної системи Польщі Gaz-System повідомив, що постачання газу через Польщу з жовтня і зовсім припинені. Ще наприкінці минулого місяця добовий обсяг імпорту становив понад 3 млн кубометрів.

НАК "Нафтогаз України", не домовившись з "Газпромом" про зниження цін, в листопаді 2012 р. почала реверсні поставки з Європи за контрактом з німецькою RWE. Реекспортований російський газ, за твердженням Києва, обходиться в середньому на 100 дол. дешевше, ніж імпортований з Росії. Паливо прокачувалось з Польщі, а в березні - з Угорщини. Але найбільші надії Україна покладала на реверс зі Словаччини: з Польщі та Угорщини можна отримувати 6 млрд кубометрів газу в рік, а з Словаччини - до 30 млрд кубометрів (половина річної потреби країни). У січні-вересні 2013 року з Європи в Україну надійшло близько 1,48 млрд кубометрів газу, з яких через Польщу - 809,2 млн, через Угорщину - 680 млн кубометрів. Основними імпортерами газу з території Європи є НАК "Нафтогаз України" (закуповує газ RWE), група ВЕТЕК Сергія Курченко і холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук зазначає, що без вирішення цієї технологічної проблеми важко говорити про створення повноцінного газового хабу на базі українських підземних сховищ газу (ПСГ).

"Європейські учасники газового ринку неодноразово заявляли, що Україна повинна гарантувати підйом і постачання газу через свою кордон в обох напрямках саме в пікові періоди",- зазначає Тодійчук.

Зараз ПСГ України можуть вмістити 30 млрд кубометрів. Раніше глава Міненерговугілля Едуард Ставицький заявляв про плани збільшити їх потужності до 50 млрд кубометрів і використовувати для зберігання європейського газу.

"Ситуація з скороченням поставок показала, що в ідеалі Україні також необхідно побудувати сполучні газопроводи-інтерконектори, які б дозволили зберегти можливість імпорту та експорту у будь-якій ситуації",- каже Олександр Тодійчук. Він оцінює вартість будівництва таких газопроводів в 50-60 млн дол.

Втім, Віталій Крюков відзначає, що в Європі так і не з'явився надлишок газу, і не відбулося різкого зниження цін на нього. На основних біржах Gaspool, NCG (Німеччина) і Baumgarten (Австрія) досі не з'явилося достатніх обсягів газу, альтернативного російському.

"Очікувалося, що Європа вже в 2012 році збільшить імпорт зрідженого газу з Північної Африки, Близького Сходу і навіть США. Але криза в єврозоні та політичні проблеми в країнах Магрибу так і не дали здійснитися цим планам",- говорить експерт.

У сформованій ситуації, навіть якщо Україна розширить потужності по імпорту газу, в окремі місяці його закупівля в Європі буде неможлива.