ua en ru

Україна звернулася до ради безпеки ООН з проханням про захист територіальної цілісност

Україна звернулася до США та іншим постійним членам Ради Безпеки ООН з проханням про захист територіальної цілісності, після того як Рада Федерації підтримала звернення президента Росії Володимира Путіна про застосування збройних сил на території України

Україна звернулася до США та іншим постійним членам Ради Безпеки ООН з проханням про захист територіальної цілісності, після того як Рада Федерації підтримала звернення президента Росії Володимира Путіна про застосування збройних сил на території України, передає Reuters.

"Ми можемо зупинити розширення агресії", - заявив журналістам посол України в ООН Юрій Сергєєв після виступу на закритому засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому обговоренню української кризи. За його словами, військова агресія Росії порушує Будапештское угоду 1994р. про збереження територіальної цілісності України. Посол закликав інших членів Ради Безпеки застосувати дипломатичні повноваження для допомоги його країні.

"Зараз ми звертаємося до інших гарантів (територіальної цілісності України) - США, Великобританії, Франції і Китаю з проханням підтвердити дані гарантії реальними діями. Світові лідери все ще можуть поговорити з президентом Володимиром Путіним і запобігти. подальше погіршення ситуації", - сказав посол.

Представник генерального секретаря ООН Мартін Несіркі заявив, що планується телефонну розмову Пан Гі Муна з Володимиром Путіним. "Генеральний секретар знову закликає до повного дотримання незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також до негайного відновлення спокою і прямого діалогу всіх зацікавлених сторін з метою вирішення кризи", - заявив Несіркі.

Позачергове засідання Ради безпеки ООН було скликано на вимогу Великобританії. Британський посол Марк Лайалл заявив журналістам перед початком засідання, що його метою було дізнатися, які "виправдання своїм діям на Україні призведе Росія".

У ході засідання Україна звинуватила Росію в незаконному введенні військ на свою територію. Американські і європейські дипломати закликали Москву до висновку збройних сил з території сусідньої держави. У той же час посол Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що всі пересування військ по території України проводяться у відповідності з домовленістю з Києвом про збереження бази ВМФ Росії на Україні.

Росія є постійним членом Ради безпеки ООН і може скористатися правом вето, щоб заблокувати будь-яке рішення Ради.