ua en ru

Україна потребує перерозподілу влади і відповідальності на всіх рівнях, - Медведчук

Україна потребує перерозподілу влади і відповідальності на всіх рівнях. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Наші політики часто забувають, що посилення адміністративно-політичної централізації несе за собою не лише збільшення владних повноважень, але і посилення відповідальності. Причому ця відповідальність стає всеосяжною - аж до того, що будь-яке негативне подія навіть на побутовому рівні автоматично проектується на найвищу точку вертикалі. Що і показали події в смт. Врадіївка Миколаївської області", - заявив Медведчук.
Він нагадаємо, що крайня жорстокість і протиправні дії місцевих працівників міліції спровокували справжній бунт.

"Зверніть увагу: усього кілька годин знадобилося, щоб опозиція зробила спробу скористатися народним невдоволенням. Винуватцями тривалого свавілля автоматично були оголошені чиновники до рівня міністрів уряду і, власне, Президента. На тлі цілком резонних вимог покарати винних у політиків одразу ж з'явилися мрії про всеукраїнський повстанні. Звичайно ж, на думку мрійників, результатом такого повстання повинен бути їх власний зліт на вершину вертикалі. Причому в рамках існуючої системи і з повним збереженням нинішніх можливостей влади", - зазначив політик.

На його думку, саме такі події стануть змістом майбутньої президентської кампанії-2015. Не маючи нічого, що можна було б запропонувати народу України, опозиція стане розкручувати все, що так чи інакше дискредитує владу.

"З одного боку, це, звичайно, піде на користь справі встановлення законності і справедливості в окремих епізодах з злочинами посадових осіб або дорожньо-транспортними пригодами за участю мажорів, чиновників і правоохоронців. Але основна мета таких дій - підрив стабільності нинішньої влади будь-якою ціною - може мати самі сумні для країни наслідки. Важко повірити, що ті, хто використовує людські страждання в своїх політичних цілях, дійсно мають хоч на йоту більшою моральністю, ніж представники влади, на яких дійсно вже клейма нікуди ставити. Пам'ятаєте, як Віктор Ющенко смакував мільйонні жертви Голодомору 1932-1933 рр., політично розігруючи справді трагічну частину історії України на міжнародному рівні. З таким же почуттям політики зараз "борються" за народні інтереси, навіть не таємно, а відкрито сподіваючись на те, що подібних трагедій буде якомога більше.

Тому проста зміна персон в Кабміні, парламенті чи адміністрації президента не може бути виходом із цієї ситуації. Ми потребуємо в перерозподілі влади (і відповідальності!) на всіх рівнях. Місцеве керівництво, в тому числі і органи охорони правопорядку, тільки тоді будуть служити інтересам громади, коли вони від неї безпосередньо залежать", - підкреслив Медведчук.

При цьому, зазначив політик, проблема в тому, що сьогодні все рівно навпаки - все більше стає певним ставлення пересічних громадян до місцевої влади, як до якоїсь окупаційної адміністрації.

"Народ не довіряє їй, а нерідко і ненавидить. Влада повинна або продемонструвати щире бажання піти назустріч громадянам - або ж вона буде змушена мати справу з некерованою народною стихією, подстрекаемой політичними опонентами. Ми не обдуримо процес формування громадянського суспільства, питання стоїть лише в тому, яку форму прийме народна самоорганізація. Вона може стати імпульсом для перетворення і розвитку нашої країни. А може і протиставити себе влади, опозиції і самій державі, відправивши їх на смітник історії. Втім, з приводу перших двох я не сумніваюся, що вони в будь-якому разі туди відправляться", - резюмував Медведчук.