ua en ru

Україна і Норвегія працюють над створенням 3D міношукача

Україна і Норвегія працюють над створенням 3D міношукача Фото: Міністерство освіти і науки України (Нужненко Сергій / УНІАН)

Міношукач зможе знаходити пластикові міни на глибині до півтора метрів

Команда вчених з України та Норвегії працює над створенням 3D міношукача, який зможе знаходити пластикові міни на глибині до півтора метрів. Про це йдеться в повідомленні Міністерства освіти і науки України.

Повідомляється, що в рамках Програми НАТО "Наука заради миру і безпеки" над розробкою міношукача працює міжнародна команда з представників НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського", Норвезького університету науки і технологій та компанії UARPA.

Зокрема, сьогодні було представлено робочий прототип 3D міношукача - ручний георадар.

"Надалі до нього буде писатися софт, який зробить з цього пристрою 3D міношукач", - розповів один з учасників проекту Юрій Войтенко.

Розробка базується мікросхемі розміром 5 на 5 мм, що дає пристрою перевагу в розмірі і компактності. Міношукач буде працювати від батарейок. У проекті застосовані не використовувані раніше в локації сигнали і спеціальні антени, що підвищує чутливість приймачів. Причому розпізнаватися будуть міни та вибухові пристрої не тільки з заліза, але і з пластику.

Програмне забезпечення дозволить міношукачу відтворювати тривимірне зображення знайденого предмета і виводити його на екран. Крім того, відповідний софт дозволить приладу порівнювати отриману ним інформацію з тією, яка буде занесена в базу даних.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що піротехніки ДСНС отримали від НАТО технічні матеріали для розмінування.