ua en ru

Україна не виконала 95% рішень ЄСПЛ, - суддя

Україна не виконала 95% рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це в ефірі телеканалу "ТВі" заявив суддя ЄСПЛ Станіслав Шевчук.

"Якщо подивитися статистику Комітету міністрів Ради Європи... Це орган, що спостерігає і контролює виконання вирішень Європейського суду в Україні. Так от, статистика: 900 рішень по суті продовжують знаходитися на контролі. З них 736 рішень - "посилений контроль". Це означає, що більше 95% рішень, прийнятих по Україні, до цих пір не виконано", - відзначив Шевчук.

На його думку, українська правова система не може впоратися з тим, щоб забезпечити виконання Європейської конвенції з прав людини в Україні.

"Коли була підписана в 1950-му році Конвенція в Римі, була така ідея, щоб виставити, підняти основні цінності західноєвропейського суспільства як прапор на боротьбу проти комунізму і для запобігання поверненню нацизму. Був встановлений мінімум прав людини, розраховуючи, що національні правові системи забезпечать його максимум в Західній Європі. І, звичайно, так воно і було. Європейський суд реагував виключно на дуже серйозні випадки", - пояснив Шевчук.

При цьому суддя додав, що після розпаду СРСР і входження в Раду Європи нових країн, зокрема України, вищезазначений мінімум для Західної Європи виявився максимумом для наших правових систем.

"Наша правова система не справляється з цим мінімумом, який повинна забезпечити, з дотримання конвенції. І, звичайно, це захлеснуло ЄС, особливо в тих справах, які повторюються, особливе виконання рішень", - резюмував Шевчук.

Читайте також: Україна програла в ЄСПЛ 211 справ і повинна виплатити громадянам більше 1,1 млн євро