ua en ru

Україна не змогла виконати свої зобов'язання по відправці миротворців до Ліберії, - джерело

Джерела в Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що Україна зірвала встановлені терміни відправки підрозділу МВС для участі у миротворчій місії в Ліберії. Передбачалося, що перша група миротворців відправиться в цю країну в травні, а основна група мала вилетіти в середині червня, пише "Комерсант-Україна".

Всього до Ліберії планувалося направити 140 миротворців для навчання місцевої поліції, охорони персоналу та об'єктів ООН, а також морського порту і аеродрому, куди доставляються вантажі для місії.

"В ООН вже був складений план, згідно з яким у середині травня до Ліберії мала прибути перша група наших співробітників. Передбачалося, що вони підготують базу для розміщення основної групи", - повідомило джерело в МВС.

За його словами, ще в березні в Україні планувалося прибуття інспекторів ООН для оцінки якості підготовки миротворців.

"Ми двічі переносили термін їх запрошення в Україну. У підсумку з штаб-квартири ООН прийшов лист, в якому зазначалося, що в ООН готові чекати, але головне, щоб ми виконали свої зобов'язання і відправили своїх співробітників до складу місії. Ми відповіли, що у нас немає відповідної нормативної бази", - додало джерело.

Слід зазначити, що, відповідно до закону "Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки", пропозиції про участь нашої країни в миротворчих місіях вносяться МЗС при узгодженні з профільним міністерством, потім президент приймає рішення про відправку контингенту.

Зараз у Ліберії дислокуються українські миротворці 56-го окремого вертолітного загону Міноборони чисельністю 275 осіб. Ще четверо українців служать у Ліберії в якості військових спостерігачів і офіцерів штабу місії ООН. Всього у складі миротворчих місій - 80 працівників МВС. Так, в Судані служать 37 співробітників, у Ліберії - 20, на Кіпрі - 8, у Кот-д `Івуарі - 7, в Конго - 5 і в Косово - 2. Ще один офіцер міліції перебуває у складі місії ОБСЄ в Киргизії.

Представники МВС та експерти вважають, що провал місії в Ліберії негативно позначиться на іміджі України: "В ООН можуть пригадати наші дії в майбутньому. Наприклад, призупинити будь-які спільні проекти. Україна понесе і матеріальний збиток. За десять років перебування співробітників МВС у Косово (1999-2009 рр.) наша країна отримала в якості компенсації від ООН 25 млн дол.".