ua en ru

Україна не виявляє жодних помітних ініціатив щодо розвитку енергетичної співпраці з Євросоюзом, - експерт

Українська сторона не вживає жодних кроків на виконання меморандуму про модернізацію української газотранспортної системи, а також не виявляє жодних помітних ініціатив щодо розвитку енергетичної співпраці з Євросоюзом, вважає президент київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук, пише Deutsche Welle.

"Україна до цього часу не ратифікувала угоду про вступ до Європейської енергетичної спільноти. Ніхто не розуміє, чому бюджет приймається за кілька годин, а така формальність, як ратифікація угоди тягнеться місяцями", - каже експерт.

О.Тодійчук зазначив, що європейським компаніям також складно починати енергетичні проекти в Україні, оскільки тут і досі існує державний монополіст "Нафтогаз України". А зобов'язання розділи видобуток, транспортування та торгівлю газом Київ і досі не виконав. З іншого боку, висока активність нинішнього уряду та президента з переговорів про енергетичну співпрацю з Москвою і досі не принесла жодних плодів, нагадав О.Тодійчук. На його думку, якщо Росія й надасть Україні гарантії завантаження української ГТС, то лише на час будівництва обхідного газогону до Європи "Південний потік".