ua en ru

Україна не зволікатиме з виконанням розділів УА з ЄС з 1 листопада, - АПУ

Україна приступає до імплементації конкретних розділів Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Про це заявив заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий під час брифінгу, повідомили у прес-службі глави держави.

"Жодного перенесення Угоди про асоціацію немає. Є чітке рішення, що з 1 листопада ця Угода застосовується", - зазначив Чалий.

Він зазначив, що тимчасове застосування УА стосується всіх розділів, крім IV - по створенню поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі, замість якого для України тимчасово запроваджено пільговий режим односторонніх торгових преференцій.

За словами Чалого, з 1 листопада будуть втілюватися положення розділу ІІ "Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої політики та безпеки", в тому числі стаття "Діалог і співпраця з питань внутрішніх реформ". Також застосовуватиметься розділ "Юстиція, свобода та безпека", а саме стаття "Верховенство права, повага прав людини та основних свобод", - все те, "що є орієнтиром для антикорупційної, судової, правоохоронної реформ", наголосив заступник глави АПУ.

Особливу увагу Чалий приділив положенням розділу "Економічний і секторальне співробітництво" Угоди, які будуть охоплювати енергетичне співробітництво, навколишнє середовище, транспорт, фінансові послуги, сільське господарство і розвиток сільських територій, рибальство і морську політику захист прав споживачів, співпрацю з громадянським суспільством, участь у програмах і агентствах ЄС.

Коментуючи надання макрофінансової допомоги від ЄС, Валерій Чалий зазначив, що вона залежатиме від ефективної роботи наступного складу Верховної Ради України. Зокрема, він повідомив, що Європейська комісія схвалила рішення про нарахування другого і третього траншів першого пакета макрофінансової допомоги і, як очікується, в листопаді в Україну надійдуть 260 мільйонів євро.

Розмір наступного, четвертого траншу першого пакета складе 250 мільйонів євро. "Далі ми очікуємо другий пакет макрофінансової допомоги, ще в 500 млн євро. Щодо третього пакету допомоги, розмір якої становитиме від одного до двох мільярдів євро, то вже розпочата відповідна робота з підготовки пропозицій до рішень Ради ЄС та Європейського парламенту для її виділення", - зазначив Чалий.

Нагадаємо, в АПУ готують законодавство для отримання 1-2 млрд євро фіндопомоги від ЄС.