ua en ru

Україна наполягає на поверненні посередника в схему постачань газу з Росії, - джерела

У схемі поставок газу з Росії на Україну може знову з'явитися посередник. На цю роль найкраще підходять структури колишнього партнера "Газпрому" Дмитра Фірташа, пише газета "Ведомости, посилаючись на два джерела, близькі до обох сторін переговорів.

У схемі поставок газу з Росії на Україну може знову з'явитися посередник. На цю роль найкраще підходять структури колишнього партнера "Газпрому" Дмитра Фірташа, пише газета "Ведомости, посилаючись на два джерела, близькі до обох сторін переговорів.

Українські чиновники і "Нафтогаз" обговорюють це питання з "Газпромом". Ідея обговорювалася вже не раз, говорить джерело, близьке до української сторони. На повернення до посередницької схемою наполягає Україна, пояснює близьке до "Газпрому" джерело. Обговорення цього питання між президентами Росії і України Володимиром Путіним і Віктором Януковичем намічено на 17 грудня в Москві, говорить український чиновник. Прес-секретар Путіна вчора не відповідав на дзвінки.

Хто може стати посередником і навіщо він знадобився, поки не уточнюється.

Посередницькі схеми продажу газу з Росії на Україну діяли з кінця 90-х рр. до укладання прямого контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" в 2009 р. Так, з 1999 по 2002 р. поставками туркменського газу на Україну займалася "Ітера" (зараз на 100% належить "Роснефти"), потім угорська Eural TG, а з 2004 по 2008 р. - швейцарський трейдер Rosukrenergo, який належав "Газпрому" та українським бізнесменам Дмитру Фірташу і Івану Фурсіну. Ця компанія до цих пір існує і не ліквідована, говорить близьке до "Газпрому" джерело. А в 2005 р. тодішній керівник Служби безпеки України Олександр Турчинов повідомляв про наявність у нього доказів того, що Rosukrenergo контролюється Семеном Могилевичем. У "Газпромі" і "Нафтогазі" це спростовували.

Відразу після відмови від схеми з участю Rosukrenergo "Газпром" надав групі Ostchem Фірташа квоту на прямий імпорт в Україну до 8 млрд куб. м газу в рік. Сировину було необхідно для хімічних підприємств бізнесмена. А в цьому році квота зросла ще як мінімум на 5 млрд куб. м. Додатковий газ надано Ostchem для закачування в українські підземні газосховища з метою подальшої поставки взимку в Європу. Сам "Нафтогаз" через відсутність грошей і відмови "Газпрому" давати йому аванси в цьому році різко зменшив закупівлі газу в Росії. Зате Ostchem став фактично головним імпортером газу в країну. Так, якщо в січні - жовтні "Нафтогаз" купив у "Газпрому" 9,2 млрд куб. м, то Ostchem - 12,3 млрд куб. м, розполо джерело, близьке до "Газпрому". Можливе повернення структури Фірташа як єдиного постачальника російського газу в Україну його представник прокоментував так: "Ми не коментуємо майбутні угоди до моменту їх укладення".

"Зараз на переговорах між "Газпромом" і "Нафтогазом" присутні представники ще двох українських компаній - ВЕТЕК і Ostchem", - зазначає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. ВЕТЕК 28-річного Сергія Курченко, який зробив запаморочливу кар'єру в сфері поставок енергоресурсів на Україні, давно веде переговори про придбання газу безпосередньо у "Газпрому". Ostchem прагне до того, щоб закріпити за собою можливість і далі прямо купувати російський газ, вважає експерт.

"Участь у поставках газу на Україну обох приватних компаній в тій або іншій формі обговорюється, але поки не йдеться про повноцінний посередництва, як раніше, а більш ймовірно - про створення консорціуму, куди ВЕТЕК і Ostchem зможуть увійти своїми інвестиціями", - говорить Корольчук.