ua en ru

Україна має намір ввести норму для громадян РФ про 90-денне перебування у країні протягом 180 днів на рік

"Враховуючи, що російська сторона почала застосовувати до наших громадян таку формулу (90 на 180 днів протягом року, - ред.), така формула буде застосована і щодо громадян РФ. Це питання на стадії практичного впровадження", - заявили в МЗС.

Україна має намір ввести норму для громадян Російської Федерації про 90-денне перебування у країні протягом 180 днів на рік. Про це в ході засідання прес-клубу заявив директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Андрій Сибіга, передає кореспондент РБК-Україна.

"Враховуючи, що російська сторона почала застосовувати до наших громадян таку формулу (90 на 180 днів протягом року, - ред.), така формула буде застосована і щодо громадян РФ. Це питання на стадії практичного впровадження", - заявив Сибіга.

Зі слів дипломата, 90 днів будуть обчислюватися з дня першого в'їзду до України.

Нагадаємо, вчора в російському МЗС заявили про те, що відтепер для поїздок до Криму іноземним громадянам необхідно отримання російської візи.

"У зв'язку із возз'єднанням Криму та м. Севастополя з Російською Федерацією іноземному громадянину для відвідування території Криму необхідно отримати російську візу в одному з дипломатичних представництв або консульських установ Російської Федерації", - йдеться в повідомленні прес-служби МЗС РФ.

"Питання виїзду іноземних громадян, які перебувають на території Криму, які раніше прибули відповідно до законодавства України у безвізовому режимі, необхідно вирішувати через представництво МЗС Росії у Сімферополі", - зазначили в російському МЗС.

Як зазначив раніше директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, міністерство розробило пропозиції щодо запровадження візового режиму з Росією.

Раніше в МЗС пояснили, що тільки опрацьовують різні можливі сценарії введення візового режиму з Російською Федерацією. "Рішення РНБО (щодо введення візового режиму з РФ. - ред.) не набуло чинності, оскільки воно має бути підписане в.о. Президента України", - заявив Перебийніс 20 березня.

Зазначимо, 19 березня Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) ухвалила рішення ввести візовий режим з РФ. "Було доручено Міністерству закордонних справ України запровадити візовий режим з Російською Федерацією", - повідомив секретар РНБО Андрій Парубій.

Пізніше українські політики уточнили, що питання йде не про прямий візовий режим, а про спеціальний режим реєстрації.