ua en ru

Україна має намір погасити заборгованість перед UC Rusal держоблігаціями

На кінець першого півріччя 2010 р. український бюджет заборгував UC Rusal близько 120 млн дол. Намагаючись добитися повернення коштів, UC Rusal навесні навіть погрожувала перейти на толінгові схеми (при їх використанні ПДВ не стягується), але в кінцевому підсумку погодилася конвертувати борг у державні п'ятирічні ПДВ-облігації. Правда, очолюваній Олегом Дерипаскою компанії довелося піти на дисконт - вона втратить на цій схемі 28 млн дол. Як пише сьогодні РБК Daily, відшкодування ПДВ в Україні вже давно стало проблемою. У цьому році уряд країни вирішив повернутися до випробуваної в 2004 р. практики випуску у вільний обіг облігацій внутрішньої державної позики (ПДВ-облігацій), якими б погашалася відповідна заборгованість перед експортерами. У 2010 р. Україною здійснено вже два випуски таких паперів - на 2 млрд і на 8,3 млрд грн (у сумі близько 1,3 млрд дол.) Подальше погашення або продаж паперів дозволить компаніям отримати "живі" гроші, необхідні для поповнення обігових коштів.
Борг України понад 900 млн грн утворився перед Миколаївським глиноземним заводом (входить до UC Rusal). Завод ще з минулого року бився за повернення податку і навіть погрожував перейти на толінгові схеми. Про це писали українські ЗМІ з посиланням на главу миколаївської обласної адміністрації Миколи Круглова, нагадує газета.
Згідно з документами UC Rusal, за рахунок ПДВ-облігацій компанія поверне 93 млн дол. із загальної заборгованості в 120 млн дол. Правда, втрати на конвертації та продажу паперів компанія оцінила в 28 млн дол., віднісши їх до збитків. "Умови випуску цих паперів гірше ринкових, купонна ставка становить лише 5,5% річних, а погашення відбуватиметься рівними траншами кожні півроку до 2015 р.", - відзначає аналітик з боргових ринків ІК "Трійка Діалог Україна" Марія Репко. Втім, за її словами, очікувалося, що отримати "живі" гроші з ПДВ-облігаціями їх перші власники зможуть, продавши їх з дисконтом. "Поки активних торгів по них немає - папери розміщені лише днями, але індикативні котирування припускають дисконт у 20-25% до номіналу", - відзначає вона. "Відшкодування заборгованості з ПДВ за рахунок облігацій було добровільним: компанії могли як погодитися, так і чекати, поки держава знайде ресурси, щоб розрахуватися "живими" грошима", - додає Анастасія Головач з "Ренесанс Капіталу".
Стикатися з проблемами з відшкодуванням ПДВ UC Rusal доводиться постійно. У цілому за I півріччя 2010 р. компанія оцінює можливі збитки від невідшкодування ПДВ в 59 млн дол. проти 54 млн у I півріччі 2009 р. При цьому сума ПДВ до відшкодування навіть знизилася з 617 млн до 540 млн дол. Але гучних судових розглядів з російськими податковими органами компанія не веде, що не дивно. У своєму проспекті до розміщення акцій на Гонконгській фондовій біржі UC Rusal зізналася у використанні толінгових схем, пише РБК Daily.