ua en ru

Україна почне приватизацію держпакетів енергокомпаній в червні-липні 2011 р., - ФДМУ

Україна почне приватизацію в енергетиці в червні-липні 2011 р. Про це повідомив голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Олександр Рябченко в ході комітетських слухань у парламенті щодо приватизації в енергетиці, передає РБК.

"Реально ми оцінюємо термін, коли буде оголошений перший конкурс з продажу держпакетів акцій, - це липень, може бути, кінець червня", - сказав він.

Глава ФДМУ нагадав, що уряд України розпорядженням від 11 квітня ц.р. затвердив розмір пакетів акцій 11 з 18 енергокомпаній для продажу в 2011р. У тому числі до продажу запропонують 25% генеруючої компанії "Дніпроенерго" (Запоріжжя) номінальною вартістю 4,7 млн ​​дол і 45,1% "Західенерго" (Львів) номіналом 7,3 млн дол.

У той же час біржова вартість 11 пакетів держакцій оцінюється в 760 млн дол., що в 26 разів більше номіналу. Планується створити комісію у складі представників міністерств і відомств, профспілок і місцевих органів влади для розробки конкурсних умов. За словами О.Рябченко, одним з пунктів продажу стане зобов'язання електростанцій щодо купівлі українського вугілля. Очікується, що в конкурсі візьмуть участь профільні компанії з досвідом роботи на відповідному ринку.

11 компаній будуть продавати трьома групами, до яких увійдуть по одній теплової генерації ("Дніпроенерго", "Західенерго" і "Київенерго") і по три обленерго (в одній групі два). "Ми можемо сказати, що на всі компанії будуть покупці, у яких не буде проблем або з власними, або із залученими грошима", - сказав голова фонду.

За його словами, залишилися 7 енергокомпаній продадуть в 2012 р.

Нагадаємо, 11 квітня уряд затвердив перелік з 11 енергокомпаній, держпакети акцій яких підлягають продажу в 2011 р.