ua en ru

Україна починає страждати від браку води, - Семерак

Україна починає страждати від браку води, - Семерак Фото: Остап Семерак

Рівень наповнення річок в Україні знаходиться на відмітці в 20% від необхідного стандарту

Україна починає страждати від браку води. Про це заявив глава Міністерства екології та природних ресурсів України Остап Семерак в ефірі телеканалу ZIK.

Так, за словами міністра, протягом останніх років рівень наповнення річок в Україні залишається на відмітці в 20% від необхідного стандарту. Таким чином, Семерак констатував, що, фактично, Україна починає страждати від браку води. Серед причин, що призвели до такої ситуації - вирубка лісів, поведінка промислових підприємств щодо водоймищ та розчистки водних артерій.

"Сьогодні в Україні не залишилося жодного озера чи річки, де б якість води була на рівні першого класу", - заявив він, додавши, що за недбале ставлення до природних ресурсів жодне підприємство в Україні не понесло покарання.

Семерак заявив також про слабке українське законодавство, відповідно до якого за таке поводження з природою передбачена тільки адміністративна, а не кримінальна відповідальність.

"Разом із Генпрокуратурою Мінекології напрацювало зміни саме до кримінального законодавства, яке передбачає підвищену відповідальність за шкоду природі. Однак в грудні минулого року парламент в дуже швидкому режимі приймає закон, який забороняє у 2017 році будь-які перевірки, зокрема і екологічні. Відтак, наразі Міністерство природи фактично опинилося під мораторієм проведення перевірок", - констатував він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України планує в 2017 році зменшити фінансування заходів безпеки на Чорнобильській АЕС.