ua en ru

Україна почала розробку міжнародного газового хабу

Україна почала розробку міжнародного газового хабу Фото: засідання щодо хабу (kmu.gov.ua)

Україна створює хаб для експортування газу до ЄС

Україна почала розробку міжнародного газового хабу, який дозволить стати центром зберігання газу і почати експортувати український газ в європейські країни. Про це сказав віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон під час зустрічі з Директором Генерального директорату з питань енергетики Європейської Комісії Клаусом Дітером Борхардтом, передає "Урядовий портал".

"Це ідеальна перспективна модель газового ринку України. Вона відкриває перед нами надзвичайні перспективи. Це, перш за все, 35 млрд кубометрів на рік видобутку українського газу та експорт газу для потреб споживачів Євросоюзу з власних ресурсів - 5 мільярдів кубометрів на рік", - зауважив віце-прем’єр.

Зазначається, що у цьому контексті сторони дійшли спільної згоди в тому, що процес забезпечення незалежності оператора газотранспортної системи - ПАТ "Магістральні газопроводи України" має завершитися якомога швидше.

"Це дасть змогу залучити надійного міжнародного партнера для спільного управління українською ГТС, перенести точку купівлі російського газу на схід України і запустити роботу міжнародного газового хабу на теренах української держави", - сказав Кістіон.

Нагадаємо, транзит російського газу до країн Європейського союзу в I кварталі 2018 року знизився на 3,1 млрд кубометрів (13,3%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.