ua en ru

Україна може ввести квоти на експорт ячменю цього літа, - експерти

Україна може обмежити експорт зернових через підвищення мита та з метою стримування цін на внутрішньому ринку, говориться в огляді Bloomberg.

Кабінет міністрів України може встановити квоти на експорт ячменю цього літа, так як у північній півкулі через зменшення посівів ячменю та посуху скоротяться обсяги врожаю, сказали п'ять з восьми аналітиків опитаних Bloomberg.

За словами деяких експертів, Кабмін Азарова також може ввести квоти або підняти експортні мита і на продовольчу пшеницю в залежності від врожаю в цьому році. У той же час, на думку аналітиків, обмеження на вивіз кукурудзи не буде.

«Звичайно можуть бути квоти на ячмінь і в цьому році», - відзначила Анастасія Івасенко, аграрний експерт з АПК-Інформ. На думку Івасенко, адміністративні методи, швидше за все, будуть жорсткі. «Чи буде це нестача врожаю або підвищення цін ... Вони все одно обмежать експорт», - додала експерт.

«Уряд можливо введе експортні квоти на зернові з 1 січня для врегулювання їх вивезення з країни», - прогнозує аналітик Консалтингової компанії ААА Марія Колесник. Більше всього експерта турбує експорт на продовольчу пшеницю. «Уряд не турбує ФОБ, його непокоїть те, щоб бабусі в магазинах не побачили дво- або триразове підвищення цін на хліб», - додала Колесник.