ua en ru

Україна може відновити постачання зерна в Єгипет, - Козаченко

Єгипет повернув Україні статус пріоритетної країни-постачальника зернових. Про це заявив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, повідомляє видання "Комерсант-Україна".
"Ми отримали можливість відновити експорт пшениці в Єгипет. Про це нас повідомив єгипетський держоператор GASC в офіційному листі, який ми отримали в неділю", - зазначив Козаченко.
Єгипет виключив Україну зі списку пріоритетних країн з постачання зернових в 2008 році. Тоді основною причиною рішення називалась незадовільна якість зерна. Але, за словами Козаченка, справжньою причиною було те, що хоча українські компанії перемагали в тендерах, вони не могли поставляти в Єгипет продукцію через квоти і мито на експорт, що вводила українська держава. За словами експерта, єгипетська делегація, яка була в Україні на початку місяця, залишилася задоволена якістю нашої пшениці.
Єгипет щорічно імпортує близько 10 млн т пшениці і 5 млн т кукурудзи, відзначають в Українській аграрній конфедерації. За словами Леоніда Козаченка, близько половини необхідного обсягу Єгипет вже законтрактував: "Ми можемо претендувати на решту постачань, якщо запропонуємо ціну краще, ніж Росія - основний постачальник зерна в країну". Можливості для постачань в України також є - при врожаї близько 53 млн т з країни може бути вивезені 24 млн т.
Експерти відзначають, що саме скасування загороджувальних мит на експорт зернових вплинуло на рішення Єгипту. Минулого тижня Президент Віктор Янукович підписав поправки до Податкового кодексу, що скасовують експортні мита на пшеницю і кукурудзу.