ua en ru

Україна може почати імпортувати газ зі Словаччини та Румунії, - джерело

В Україну можуть початися імпортні поставки газу зі Словаччини та Румунії, повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго.

Мова йде про постачання газу німецькою компанією RWE зі Словаччини, а також про імпорт палива через турецькі LNG-термінали з транзитом по території Болгарії і Румунії. "Крім того, ведуться переговори про постачання газу з Угорщини, але там обсяги невеликі, тому цей варіант менш імовірний", - зазначив співрозмовник видання.

Словацький і балканський напрямки дозволять довести річний обсяг імпорту газу до 12 млрд кубометрів, причому очікується, що постачання зі Словаччини почнуться вже до кінця року. Для порівняння, зараз Україна імпортує з Росії близько 32,5 млрд кубометрів газу в рік. "Навіть з урахуванням максимального зростання ціни газу на спотовому ринку імпортувати паливо за новими маршрутами все одно вигідно", - говорить джерело в Міненерго.

У четвер на британському торговому майданчику NBP газ подорожчав до 398,7 дол. за тисячу кубометрів, що на 8,5% вище середньої вартості за першу декаду січня. Контракти з поставкою в п'ятницю і вихідні дні укладалися за ціною вже вище 406 дол. У той же час російський газ імпортується в Україну в I кварталі 2013 року по 434 дол. за тисячу кубометрів. В середньому за підсумками року ціна газу для України, за даними "Газпрому", повинна скласти 352 дол. за тисячу кубометрів. Однак середня спотова ціна за підсумками 2013 року, за прогнозами ФГ БКС, не перевищить 320 дол. за тисячу кубометрів.

Україна планувала придбати перші 5 млрд кубометрів газу у альтернативних російському "Газпрому" постачальників газу до травня цього року. Раніше в Міненерго пояснювали, що збільшення імпорту відбудеться за рахунок розширення технічних можливостей насосних станцій на кордоні між Польщею та Україною. Це дозволить імпортувати максимум до 4 млрд кубометрів газу в рік. Однак поставки почалися тільки в кінці листопада минулого року, і до початку січня поточного, за даними НАК "Нафтогаз України", компанія імпортувала всього 57 млн ​​кубометрів газу RWE. Співрозмовник видання в Міненерго, втім, стверджує, що вже в січні може бути імпортовано близько 500 млн кубометрів газу з Польщі.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що, крім польського маршруту, Україна розробляє два додаткових напрямки реверсних поставок газу з Європи, і про них стане відомо найближчим часом.

Читайте також: Україна в 2012 р. зменшила транзит газу до Західної Європи на 19,7%