ua en ru

Україна може мати претензії до РФ за порушення договору про дружбу, - посол

Україна теж може мати претензії до Росії на підставі п. 13 та п. 3 договору про дружбу і співробітництво. Про це заявив Надзвичайний та Повноважний Посол 1 класу Данило Лубківський в ефірі "5 каналу".

За його словами, Росія перебирає контракти на постачання військової техніки, а також веде переговори з організацією Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва щодо створення зони вільної торгівлі, що в свою чергу може завдати шкоди економічним інтересам України.

"Глазьєв посилається на статтю 13 договору про дружбу і співпрацю між Україною і Росією, ратифіковану в 1998 р. У цій статті йдеться про "потенційному економічному шкоду". Так ось, за такою логікою, Україна також могла б мати претензії до Росії, умовно за те, що Росія бере контракти, скажімо, на військову техніку, ...туркменський газ. Або Росія веде переговори організацією Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва щодо створення зони вільної торгівлі. Ми ж можемо так сказати: Панове, це несе потенційну шкоду Україні", - заявив Лубківський.

Він також додав, що влада РФ "забувають ще одну статтю цього договору (ст. 3), де обидві держави мають суверенне право визначати долю, а крім того - вони будуть уникати економічного тиску та шантажу".

Раніше радник Президента РФ Володимира Путіна Сергій Глазьєв заявив, що "підписуючи угоду про асоціацію з ЄС, керівництво України порушить ст.13 договору про дружбу з Росією", натякнувши на можливість припинення дії договору.