ua en ru

Україна може експортувати в 2012 р. 24 млн т зерна, - Кінах

Україна може експортувати в 2012 р. 24 млн т зерна. Про це сьогодні, 20 січня, в ході засідання круглого столу, присвяченого обговоренню перспектив експорту зерна, заявив президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.
За його словами, у минулому році Україна отримала високий врожай зернових - майже 57 млн т, що дає можливість у поточному році експортувати біля 24 млн т, а відтак і виправити ситуацію із відставанням України у експорті зернових культур, яке було спричинено дією експортних мит і скасуванням права експортерів зерна на відшкодування ПДВ.
На засіданні провідні експортери зерна, керівники галузевих асоціацій бізнесу, Української аграрної конфедерації, Української зернової асоціації, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Антимонопольного комітету, Міністерства аграрної політики і продовольства України, "Укрзалізниці" прийняли рішення рішення направити в центральні органи виконавчої влади відповідне звернення, у якому будуть сформульовані пропозиції УСПП, УАК, УЗА щодо оптимізації роботи єдиного дозвільного центру, а також необхідності вироблення спільного плану дій учасників ринку зерна та "Укрзалізниці" (що постачає вагони-зерновози), який би надав змогу встановити рівні умови доступу всіх експортерів зерна до рухомого складу, сприяв безперешкодному просуванню української сільськогосподарської продукції на зовнішні ринки.
Нагадаємо, раніше Мінагрополітики повідомляло, що Україна з початку нового 2011-2012 маркетингового року (МР) експортувала 9,65 млн тонн зернових, що на 2,86 млн тонн перевищило минулорічний показник.