ua en ru

Україна з початку 2011-2012 МР збільшила експорт зерна на 29,6% - до 9,65 млн т, - Мінагрополітики

Україна з початку нового 2011-2012 маркетингового року (МР) експортувала 9,65 млн тонн зернових, що на 2,86 млн тонн перевищило минулорічний показник. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, передає прес-служба Мінагрополітики.
Таким чином, відбулося зростання об'єму експорту на 29,6%.
За даними міністерства, у 2011 р. Україна увійшла в трійку найбільших експортерів зерна в світі.
"По ячменю наша держава зайняла 1 місце, а по пшениці - 6-те. Окрім того, спостерігається збільшення експорту не лише зернових. Так, по виробництву насіння соняшнику, Україна посідає 3 місце, друге - по виробництву соняшникової олії, і перше - по експорту цієї продукції", - повідомив міністр.
У цілому, за 6 міс. експорт продукції АПК зріс на 30%, і становить понад 10 млрд дол. Окрім того, зовнішньоторговельне сальдо позитивне і дорівнює майже 4,8 млрд дол. Такі показники, за словами міністра, дозволяють робити позитивні прогнози щодо подальшого розвитку України як аграрної країни.
"Якщо порівняти урожайність та валовий збір культур зі середнім рівнем цих показників у країнах ЄС, то можна стверджувати, що в Україні є потенціал для того, щоб вже у найближчі роки практично подвоїти виробництво сільгосппродукції, яка забезпечить продовольчу безпеку країни та буде направлена на зовнішні ринки", - зазначив Присяжнюк.
Нагадаємо, раніше Українська Аграрна Конфедерація (УАК) повідомляла, що українським експортерам за підсумками першого півріччя 2011-2012 МГ вдалося відвантажити на експорт 9,4 млн т зерна.