ua en ru

Україна може досягти зростання економіки понад 7% за умови прискорення розвитку та нарощування інвестицій, - експерти

Україна може досягти економічного зростання на рівні вище 7% в рік. Так вважають у Міжнародному фонді Блейзера.

Зростання можливе за рахунок істотного прискорення розвитку в порівнянні з поточними показниками зростання ВВП, який за прогнозом Міжнародного Фонду Блейзера складе в 2012 р. близько 3% і прискориться до 4% -5% в 2013 р. Більш високі оцінки темпу економічного зростання в 2013 базуються на тому, що, найімовірніше, в третьому і четвертому кварталі 2012 року будуть спостерігатися ознаки економічного відродження в провідних економіках світу, включаючи ЄС і США. Це відродження буде стимулювати зростання попиту на український експорт, а, значить, і сприяти загальному економічному зростанню України.

Також зазначають, що з огляду на значну залежність української економіки від зовнішніх ринків, а також можливе мляве відродження внутрішнього попиту, Україна потребує активізації інвестиційної активності в країні. Додатковий приплив інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх продовжуватиме залежати від апетитів міжнародних інвесторів і якості інвестиційного клімату в Україні.

Проте рівень інвестиційний привабливості України не надто високий. У Фонді Блейзера згодні з результатами дослідження індексу інвестиційної активності, що проводився дослідницькою групою Research & Branding (R&B) на замовлення Державної Податкової Служби України. Індекс інвестиційної активності на рівні 4 балів з 10 можливих, отриманий R&B, є свідченням того, що як мінімум 60% інвестиційного потенціалу країни, все ще не задіяно.

"Враховуючи, що близько чверті всіх інвесторів все ще не визначилися у своїх інвестиційних планах щодо України, це має розглядатися урядом країни, як безперечний потенціал для можливого збільшення припливу інвестицій в країну. Найбільш безперечним аргументом для потенційних інвесторів в Україні почати реальні інвестиції може стати серйозне поліпшення якості бізнес клімату. Це, на думку інвесторів має супроводжуватися проведенням системних реформ і досягненням реальних результатів у сфері боротьби з корупцією, реформування судової системи, продовження та активізації дерегуляційні політики, боротьба з рейдерством і т.д., - резюмують в Фонд Блейзера.