ua en ru

Україна до листопада не встигне перейти до другої фази ПДВЛ з ЄС через неприйняття антидискримінаційного закону

Україна до листопада не встигне перейти до другої фази плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) з Європейським союзом через неприйняття антидискримінаційного закону.

Україна до листопада не встигне перейти до другої фази плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) з Європейським союзом через неприйняття антидискримінаційного закону. Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" заявив представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

"З жалем змушений визнати, що ми ще не виконали ключову умову завершення першої фази прийняття антидискримінаційного законодавства. Хочу підкреслити, що тут не йде мова ні про легалізацію одностатевих шлюбів, ні про усиновлення дітей одностатевими парами, ні про щось подібне. Суть закону тільки в забезпеченні рівного доступу до ринку праці. Це, до речі, конституційна норма. Зараз ми працюємо над варіантами вирішення проблеми, щоб 46 млн українців, які очікують введення безвізового режиму, не були заручниками політичних інсинуацій. Звичайно, у Вільнюсі ми вже не встигнемо офіційно перейти до другої фази ПДВЛ, оскільки процедура потребує часу. Але, оскільки я оптиміст, я сподіваюся, що на саміті буде прийнято і оголошено політичне рішення про те, що Україна завершила виконання першої фази", - зазначив Єлісєєв.

Крім того, він зазначив невиконання плану з протидії корупції.

"Орган з протидії корупції в Україні вже існує - це Національний антикорупційний комітет (НАК). Але він викликає певні застереження наших європейських партнерів. Ми зараз працюємо з ними над пошуком компромісу. Що буде зроблено, поки рано говорити - можливо, буде вирішено створити абсолютно новий орган, можливо, нам вдасться переформатувати НАК таким чином, щоб довести Євросоюзу його незалежність і дієздатність", - підкреслив Єлісєєв.

Зазначимо, раніше комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що допускає перехід на другу стадію лібералізації візового режиму між Україною та ЄС без прийняття законопроекту про протидію дискримінації. Разом з тим він підкреслив, що для ЄС важливо, яким чином в українському законодавстві буде реалізований захист від дискримінації за будь-якими ознаками, головне, щоб механізм працював.

Експерти вважають, що, у разі прийняття законопроекту №2342, представники сексуальних меншин отримають всебічний захист від будь-якої критики, а думки незгодних на цей рахунок зможуть кримінально переслідуватися аж до тюремного ув'язнення. Противники цього закону готують протести проти змін до українського законодавства.

Однак на даний момент голосів в парламенті за ухвалення цього законопроекту немає.