ua en ru

Україна до кінця 2011 р. заплатить за держборгом 84,3 млрд грн - В.Лук 'янов

Україні до кінця 2011 р. доведеться заплатити 84,3 млрд грн держборгу, з яких 60 млрд грн піде на погашення боргу та перекредитування під більш низькі відсотки. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив народний депутат України з фракції "Партії регіонів", заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Владислав Лук'янов, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми бачимо, що нам доводиться витрачати на обслуговування і погашення державного боргу 84,3 млн грн, 60 млрд грн витрачається на погашення боргу, на перекредитування під більш низькі відсотки і вартість обслуговування державного боргу таким чином зменшується. Ми бачимо, що вже в наступних - 2012, 2013, 2014, 2015 роках поступово боргова яма зменшується, борговий тиск буде менше. Це на тлі зростання ВВП", - зазначив В.Лук 'янов.
На думку народного депутата, частина погашення боргу згодом стане все менше, "тому з точки зору управління та обслуговування державного боргу, безумовно, ми розуміємо, що нам треба отримувати борги і кредити, якими ми будемо перекривати борг під більш низькі відсотки з одного боку, на ньому ті відсотки, які формувалися раніше". В.Лук 'янов переконаний, що ті кредити, які необхідно брати Україні, потрібно розтягувати "на більш тривалий термін кредитування - 5-10 років, або більше і під відсотки... більш низькі".
"Цей рік буде досить важким, а вже наступний рік - 2012, буде легше. Набагато краща ситуація буде з 2014 р., коли буде істотне зменшення, погашення державного боргу", - також зазначив В. Лук 'янов.
Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, уряд у червні 2011 року має виплатити 17 млрд грн внутрішніх і зовнішніх боргів.