ua en ru

Україна до 2016 р. завершить перехід до страхової медицини, - Аніщенко

Україна до 2016 р. завершить перехід до страхової медицини, повідомив міністр охорони здоров'я країни Олександр Аніщенко. "Вже в 2016 р. система охорони здоров'я буде готова і фінансово, і економічно, і структурно до роботи в умовах страхової медицини. Це, по суті, і є кінцевим етапом всіх нововведень у вітчизняній системі охорони здоров'я", - підкреслив він.
Міністр додав, що процес реформування в галузі вже стартував. "Прийнято Верховною радою два закони, що регулюють роботу системи охорони здоров'я в нинішній ситуації. Один з них дає зелене світло експерименту у Вінницькій, Донецькій, Дніпропетровській областях та Києві", - продовжив він. За словами Аніщенко, до кінця року в пілотних регіонах пройде поділ видів медичної допомоги. Будуть створені Центри первинної медико-санітарної допомоги з новим фінансуванням. Він висловив сподівання, що цього року парламент прийме закон про створення служби екстреної медицини і в 2013 р. відповідні центри запрацюють в регіонах.
"У 2014 р. нам треба буде виконати найскладніше завдання: створення госпітальних округів, заснованих на принципі єдиного медичного простору, що дозволить розширити межі надання медичної допомоги", - продовжив Аніщенко. За його словами, принцип єдиного медичного простору передбачає, що машина швидкої допомоги виїжджає за викликом не відповідно до територіального принципу розподілу, а з найближчої підстанції або тимчасового пункту базування.
МОЗ наголошує на розвитку первинної допомоги, оскільки саме вона необхідна 80% населення. "Пацієнт повинен починати і закінчувати лікування у сімейного лікаря. У такому випадку лікар відповідає за результат лікування, а пацієнт має гарантію якісної допомоги", - пояснив міністр. Він також додав, що в пілотних регіонах планується впровадити нову систему оплати роботи лікарів, коли їм будуть доплачувати за кількість пацієнтів та якість наданої допомоги.