ua en ru

Україна має реальний шанс виправити торговельний баланс у 2015 р., - експерт

Україна має реальний шанс виправити торговельний баланс у 2015 р. Про це повідомив президент міжнародної торгової палати в Україні, Володимир Щелкунов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна має реальний шанс виправити торговельний баланс у 2015 р., але тільки у разі узгоджених та результативних дій бізнес-структур та влади в галузі підвищення конкурентоспроможності національної продукції. Основні сьогоднішні експортні галузі - металургія і хімічна промисловість втрачають конкурентоспроможність не тільки на світовому ринку, а за таких тенденцій до 2015 р. можуть і зовсім її втратити, навіть на внутрішньому ринку. Це позначиться і на платіжному балансі ", - відзначає В. Щелкуов.

За словами експерта, якщо уряду вдасться зробити активні кроки з розвитку галузей з високою доданою вартістю - наприклад ІТ і фармацевтичної галузі, Україна зможе освоїти нові ринкові ніші.

В. Щелкунов вважає, що темпи зростання дефіциту платіжного балансу сповільняться на початку 2012 р., при цьому негативне значення показника буде зберігатися.

"Це найбільш імовірний сценарій. Зростання цін на енергоносії і проблеми з конкурентоспроможністю основних експортних товарів на зовнішніх ринках, собівартість яких знову ж таки залежить від ціни енергоносіїв, будуть сприяти цій негативній ситуації ", - відзначає експерт.