ua en ru

Україна та Польща домовилися про поглиблення енергетичного свівробітництва

Президент України Віктор Янукович та Президент Польщі Броніслав Коморовський у ході спільної зустрічи під час сьомого саміту YES у Ялті домовилися про значну активізацію відносин між двома країнами у питаннях енергетичного та міжрегіонального співробітництва.

Про це повідомляє прес-служба Президента України.

«З цього питання ми домовилися, що значно активізуємо наші двосторонні відносини. Уряди отримають відповідні доручення від Президентів України і Польщі. Ми створимо дієві механізми реалізації наших рішень», - сказав В.Янукович, додавши, що йдеться, зокрема, про питання енергетичного та міжрегіонального співробітництва.

В.Янукович зазначив, що друга частина його сьогоднішніх переговорів із Б.Коморовським стосувалася співпраці у питаннях європейської інтеграції України.

«Ми ніколи не відмовлялися від допомоги Польщі у цих питаннях. Ми завжди були вдячні. В Україні добре розуміють, що європейська інтеграція - це насамперед ті глобальні реформи, що сьогодні розпочаті в нашій державі», - підкреслив В.Янукович.

За словами Голови держави, ці реформи покладено в основу трьох взаємопов'язаних ключових угод між Україною та ЄС: Угоди про асоціацію, про зону вільної торгівлі та безвізовий режим.

«Ми над ними наполегливо працюємо», - зауважив Президент, додавши, що «участь Польщі при цьому ми бачимо як нашого партнера і нашого друга».

Зі свого боку Броніслав Коморовський підкреслив, що «ми послідовно підтримуємо розвиток українсько-польських відносин, а також євроінтеграційні устремління України, пов'язані зі вступом в ЄС».

Важливою справою для України, за його словами, є полегшення візового режиму з країнами ЄС, безвізовий рух. У цих питаннях Польща, безумовно, підтримує Україну. Зокрема, у цьому контексті Президент Польщі назвав суттєвою підписану між двома країнами Угоду про малий прикордонний рух. Він також відзначив, що кількість відмов у видачах польських віз громадянам України дуже незначна - лише 1%.

Президент Польщі також додав, що його країна готова поділитися з Україною досвідом у питаннях встановлення безвізового режиму з Євросоюзом.

«Ми готові ділитися досвідом у цьому напрямку, тому що зовсім недавно мали таку проблему щодо нашого руху через кордон з ЄС», - сказав він.

Б.Коморовський також висловив упевненість, що сьогодні дуже важливо формувати «відкритість і бажання ЄС до розширення в майбутньому на Україну». Водночас він підкреслив, що польська сторона заохочує українську сторону до найглибших реформ, які є умовою інтеграції в ЄС.

Президент Польщі також висловив задоволення тим, що від декларацій Україна перейшла до конкретних дій, у тому числі - щодо прийняття законодавства у відповідності до стандартів ЄС.

«Для пожвавлення польсько-української співпраці, а також зближення України з ЄС ми з Президентом вирішили відновити і розширити економічний форум українсько-польського діалогу, який був присвячений в основному економіці, на інші сфери співробітництва», - підкреслив Б.Коморовський.