ua en ru

Україна і Молдова домовилися про проведення в Одесі спільних переговорів, - джерело

Учора в. о. Президента Молдови Маріан Лупу відвідав Київ, де провів зустріч з Президентом України Віктором Януковичем, повідомляє "Комерсант-Україна". Глави держав утрималися від коментарів з підсумками переговорів, проте джерела видання стало відомо, що головною їхньою темою стало придністровське врегулювання. Україна намагається перехопити в Росії ініціативу в цьому питанні. Зокрема, сторонами досягнута домовленість про проведення в Одесі українсько-молдавських переговорів.

Джерела видання відзначають, що цей візит багато в чому був незвичайним - його організовували в поспіху, забувши навіть узгодити дату з формальним колегою Лупи - головою Верховної Ради Володимиром Литвином. У результаті обов'язкову протокольну зустріч спікерів провести не вдалося, так як Литвин перебував за межами Києва. "Президенти самі домовилися про зустріч у телефонній розмові. У них вже встановилися взаємини", - повідомив співрозмовник в адміністрації українського Президента.

За інформацією видання, Лупу і Янукович за останні півроку дійсно встановили досить тісні стосунки. У вересні український лідер навіть погодився вирішити транспортну проблему молдавського колеги - на саміт СНД у Душанбе Маріан Лупу летів з Києва в літаку Віктора Януковича. При цьому глави держав провели чимало часу, спілкуючись у VIP-відсіку "першого борта", перш ніж Лупу зайняв відведене для нього місце в загальному салоні. Надалі Президенти неодноразово дзвонили одне одному, не повідомляючи про проведені переговори ні української, ні молдавській пресі, розповів молдавський дипломат. "Для Віктора Федоровича (Януковича), який звик вибудовувати відносини з колегами-керівниками на особистих контактах, така дружба дуже важлива", - зазначив один зі співрозмовників видання.

Відкриваючи вчорашню зустріч, Віктор Янукович заявив, що має намір обговорити з колегою весь спектр двосторонніх взаємин, "обговорити вузькі місця" і "виробити план рішення проблем". Однак джерела стверджують, що головною темою бесіди стало придністровське врегулювання. 12 січня в Київ приїжджав новообраний Президент Пріднестровcко-молдавської республіки (ПМР) Євгеній Шевчук, якого прийняв міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Вчора, по суті, відбувся другий раунд цих переговорів - з молдавською стороною.

Публічно сторони не коментують переговори з цього питання, але виданню стало відомо, що в їх результаті Київ, Кишинів і Тирасполь досягли значних домовленостей - в кінці наступного тижня в Одесі запланована тристороння зустріч на рівні глав МЗС.
Як відомо, загальновизнаним форматом придністровського врегулювання є "5 +2" - переговори Молдови і ПМР за участю посередників (України, Росії, ОБСЄ) і спостерігачів (США, ЄС). Однак, незважаючи на заяви всіх сторін про прихильність цьому формату, переговорний процес "5 +2" заморожений ось вже котрий рік. У цих умовах вибір тристоронньої зустрічі має особливе значення. Очевидно, Україні хоче перехопити ініціативу інших посередників, у тому числі і Росії, щоб одноосібно зібрати лаври за відновлення переговорів Тирасполя та Кишинева. Слід зазначити, що Костянтин Грищенко раніше вже натякав на намір української сторони довести свою значимість в процесі придністровського врегулювання.

Поки неясно, якою буде реакція Москви на посилення ролі Києва в цьому процесі. Експерт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Наталія Беліцер, що спеціалізується на придністровському питанні, зазначає, що політика, що проводиться Євгеном Шевчуком, значною мірою залежить від Москви. Втім, на її думку, Україна має можливість вести самостійну гру на придністровському напрямі. "На минулих виборах в Придністров'ї всі кандидати на пост Президента були повністю орієнтовані на Росію, однак Євген Шевчук, на відміну від Ігоря Смирнова (екс-Президент ПМР), більш гнучкий, і з ним легше мати справу. Так що для Україні зміна влади створила нові можливості ", - відзначає Беліцер.