ua en ru

Україна і Литва підписали новий договір про співпрацю у військовій сфері

У ході візиту в Україну міністра національної оборони Литви Раси Юкнявічене між країнами був підписаний договір про співпрацю у військовій сфері. Новий документ містить у собі вказівку галузей і форм співробітництва, фінансові аспекти, передбачає національні установи, відповідальні за координацію діяльності по здійсненню угоди і т. п. Про це повідомляє прес-служба Міністерства національної оборони Литви.

13 квітня Р.Юкнявічене зустрілася в Києві з міністром оборони України Михайлом Єжелем. На зустрічі обговорювалися проблеми безпеки в регіоні, а також миротворчої місії в Афганістані.

Нова технічна угода про розміщення українського контингенту в Афганістані буде регулювати участь українських військовослужбовців не тільки в литовській миротворчій зоні, але і в інших литовських військових підрозділах, розгорнутих в рамках місії ISAF в Афганістані.

"Фахівці Україні будуть в значній мірі сприяти нашому вкладу у підготовку вертолітних команд авіаційного корпусу афганської національної армії", - заявила Р.Юкнявічене.

Литовський міністр також підкреслила, що Україна є надзвичайно впливовим партнером у загальній системі регіональної безпеки.

Було обговорено також проект створення бригади LITPOLUKBRIG з рівною участю, міжурядовий установчий договір з приводу якої буде підписаний у поточному році, а до 2013 р. вона повинна бути підготовлена для спільних дій.

Колишня угода між Міністерством національної оборони Литовської Республіки та Міністерством оборони України про співробітництво у військовій області була підписано в 2000 р.

Нагадаємо, військовий персонал з України служить в литовській зоні в Афганістані з 2007 р. В даний час українські штабні офіцери, військові медики, фахівці цивільного і військового співробітництва, інженери проходять службу в Афганістані разом з литовцями. У цьому році під проводом Литви в Кандагарі українські інструктори будуть допомагати в підготовці афганських пілотів.