ua en ru

Україна і КНР запустили пілотний проект на 100 млн дол

В Україні стартував спільний проект Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Державним банком Китаю на суму близько 100 млн дол.

В Україні стартував спільний проект Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Державного банку Китаю на суму близько 100 млн дол., в рамках якого Україна вже отримала 5 прохідницьких і два очисних комплексу для шахт. Про це в ході зустрічі зі студентами НГУ в Дніпропетровську повідомив голова Міненерго Едуард Ставицький (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

За словами міністра, Україна також реалізує українсько-китайський проект по заміщенню природного газу українським вугіллям згідно кредитної угоди між банком розвитку Китаю і НАК "Нафтогаз України", підписаного 25 грудня 2012 року, на загальну суму 3,656 млрд дол. Проект реалізується в рамках візиту в КНР Президента України Віктора Януковича 5 грудня 2013 р.

"У вугільній промисловості реалізуються великі міжнародні проекти. Зокрема, стартував пілотний проект між Міністерством та Державним банком Китаю на загальну суму близько 100 млн дол. Завдяки цьому проекту ми вже отримали необхідне прохідницьке обладнання, а також два очисних комплекси. Також триває реалізація масштабного проекту із заміщення природного газу українським вугіллям на загальну суму 3,6 млрд дол., під державні гарантії уряду України як результат проведеної роботи в ході державного візиту Президента України Віктора Януковича в Китайську Народну республіку 5 грудня 2014 року. Тоді було підписано угоду з китайською хімічною інжиніринговою компанією та її дочірньою компанією "Вухуань інжиніринг" про співпрацю та будівництво заводу з виробництва синтетичного газу в Україні", - сказав Ставицький.

Раніше, в рамках офіційного візиту Януковича в Китай, між Україною та КНР було підписано три меморандуму, договір і великий комерційний контракт. Тоді ж Ставицький підписав угоду з китайською національною хімічною інжиніринговою компанією та її дочірньою компанією "Вухуань Інжиніринг" про співпрацю з будівництва заводів з виробництва синтетичного газу в Україні. За словами Ставицького, реалізація даного проекту дозволить Україні щорічно заощаджувати до 4 млрд. куб. метрів природного газу, створить понад 2000 нових робочих місць, забезпечить стабільний ринок збуту вітчизняного вугілля в обсязі до 10 млн тонн щорічно.