ua en ru

Україна та ЄС 27 червня не підписуватимуть угоди про спільний авіапростір, - МЗС України

Україна та Європейський Союз 27 червня 2014 р. не підписуватимуть угоди про спільний авіаційний простір.

Україна та Європейський Союз 27 червня 2014 р. не підписуватимуть угоди про спільний авіаційний простір. Про це на засіданні парламентського комітету з питань європейської інтеграції повідомила заступник міністра закордонних справ Наталя Галибаренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується спільного авіаційного простору, то, за нашою інформацією, 27 червня угода підписана не буде. Тут з українського боку ніякої проблеми немає, в нас все завершено і навіть були підписані повноваження на підписання угоди з нашого боку міністром транспорту. Тут неочікувано для всіх постало питання Гібралтару. Йдеться про багаторічний спір між Великобританією та Іспанією. В останній момент Великобританія та Іспанія свою суперечку перенесли на нашу угоду. Великобританія почала наполягати на тому, що з угоди має бути виключена територія Гібралтару, яка є спірною, і це не дивлячись на те, що в Гібралтар літають лише внутрішні рейси, там немає міжнародного сполучення. На жаль, досі Європейська комісія, яка здійснює посередництво в цьому процесі над спробою знайти якісь компроміси в положенні, знайти такий компроміс знайти не може", - сказала вона.

Замміністра додала, що 27 червня Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, Президент Європейської ради Херман ван Ромпей обговорюватимуть це питання з прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном та прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм.

"Зараз це питання буде виноситись на політичний рівень. І найближчі плани такі, що президенти Європейської комісії і Європейської ради зустрінуться окремо 27 червня в рамках Європейської ради з прем'єрами Великобританії та Іспанії, щоб проговорити компроміс над таким формулюванням", - сказала вона.

Раніше в Європейській комісії також назвали малоймовірним підписання угоди про спільний авіаційний простір з Україною 27 червня.