ua en ru

Україна та Білорусь почали демаркацію держкордону

У Чернігівській області на кордоні України з Республікою Білорусь встановили перший прикордонний знак, чим дано початок демаркації державного кордону між країнами. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України (Держприкордонслужба).

У Чернігівській області на кордоні України з Республікою Білорусь встановили перший прикордонний знак, чим дано початок демаркації державного кордону між країнами. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України (Держприкордонслужба).

Участь у заході взяли міністри закордонних справ України та Білорусі Леонід Кожара й Володимир Макей, керівники прикордонних відомств обох держав Микола Литвин та Леонід Мальцев, а також представники місцевої влади та інші члени делегацій.

Перший прикордонний знак на українсько-білоруському кордоні встановили поблизу монумента Дружби Народів, що знаходиться неподалік населеного пункту Сеньківка. Наразі розпочався заключний етап договірно-правового оформлення кордону між країнами - проведення демаркаційних робіт на місцевості.

"Винесення лінії кордону на місцевість є знаковою подією для двох країн. Позначення лінії державного кордону на місцевості буде здійснюватись спільною українсько-білоруською демаркаційною комісією", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 14 березня 2013 р. в Луцьку за дорученнями урядів України, Республіки Білорусь та Республіки Польща керівники прикордонних відомств Микола Литвин, Олександр Боєчко та Домінік Трач підписали угоду про точку стику державних кордонів. Тоді було завершено роботу з позначення лінії українсько-польського державного кордону на місцевості та одночасно дано старт такій роботі на українсько-білоруському кордоні.

Договір між Україною та Республікою Білорусь про державний кордон набрав чинності 18 червня 2013 р. Спільною українсько-білоруською демаркаційною комісією було підготовлено необхідні документи та досягнуто домовленість про встановлення першого прикордонного знаку на стику державних кордонів України, Білорусі та Росії.

Нагадаємо, що вчора директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс заявляв, що на 13 листопада заплановано встановлення першого прикордонного стовпа. Перебийніс зазначив, що в церемонії візьмуть участь міністри закордонних справ України і Білорусії.

Відповідні документи про демаркацію були підписані ще 18 червня 2013 р. і проведено засідання спільної комісії. Встановлення такого демаркаційного знака важливо в контексті лібералізації візового режиму з ЄС, тим більше, що протяжність спільного кордону України та Білорусії становить більше 1 тис. км.