ua en ru

Україна хоче історичного діалогу з Польщею, - МЗС

Україна хоче історичного діалогу з Польщею, - МЗС Фото: Україна виступає за діалог з Польщею (poland.gov.pl)

В МЗС готові визнати провину за злочини окремих українців перед поляками

Україна виступає за історичний діалог із Польщею та визнати провину окремих представників України за злочини перед поляками. Про це сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін, коментуючи під час брифінгу прийнятий у Польщі закон про інститут національної пам'яті.

"Минуле не можна переписати шляхом прийняття законів. Це минуле можна збагнути і осягнути тільки шляхом історичного діалогу. Ми за цей історичний діалог. Ми за те, щоб хоча би зрозуміти позицію один одного, як я завжди кажу нашим польським друзям", - сказав Клімкін.

Також він наголосив, що такий діалог має вестися між країнами, як між друзями, додавши, що готовий визнати провину перед поляками за злочини окремих українців.

"Я готовий визнати вину окремих представників України або загонів у тому, що вони робили на Волині. А ви готові це саме зробити? Я готовий стати на коліна перед жертвами польської національності. А ви готові?", - висловився Клімкін.

Він також нагадав, що 3 березня буде 73 роки трагедії села Павлокома (Польща), де польська Армія Крайова у 1945 році винищила мирне українське населення.

"Вважаю, що відповідальність у тому числі й політична відповідальність, полягає у тому, щоб знайти шанс разом будувати спільне майбутнє… І ми будемо продовжувати ці переговори шляхом християнської моралі і політичної відповідальності", - резюмував глава українського зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що прийнятий Польщею закон про інститут національної пам'яті прямо забороняє звинувачувати поляків у злочинах часів Другої світової війни, але і ставить дії українських націоналістів в 1925-50 роках в один ряд зі злочинами нацистів. За звинувачення поляків у передбачається кримінальна відповідальність. Верховна рада України засудила цей закон, прийнявши відповідну постанову. Згодом стало відомо, що президент Польщі Анджей Дуда направив закон про ІНП на перевірку у Конституційний суд, виключивши перед тим формулювання, що стосується "українських націоналістів".

Пізніше спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський повідомив, що польський закон не буде діяти до з'ясування спірних моментів Конституційним судом.