ua en ru

Україна поверне російський газ на свій ринок в обмін на зниження ціни, - Янукович

Україна готова повернути російський газ на свій ринок в обмін на зниження ціни. Про це повідомив Президент України Віктор Янукович під час інтерв'ю журналістам українських телеканалів.

Україна готова повернути російський газ на свій ринок в обмін на зниження ціни. Про це повідомив Президент України Віктор Янукович під час інтерв'ю журналістам українських телеканалів.

"Домовляємося: ми відновлюємо споживчий ринок, а ви - скидаєте ціну", - сказав він.

Янукович зауважив, що метою політики України в цьому питанні є позбавлення від "вкрай невигідної ціни". За його словами , це і призвело до скорочення обсягів споживання російського газу.

Президент підкреслив, що Росія також несе втрати від цього. "Вони почали втрачати ринок України, і їм невигідно його втрачати", - зауважив Янукович.

Янукович нагадав, що поставки російського газу до України вже скоротилися на 18 млрд куб. м у рік.

Він додав, що переговори між урядами Росії і України почнуться вже на цьому тижні.

Нагадаємо, у своєму інтерв'ю 27 листопада Янукович заявив, що ринкова ціна російського газу для України має бути 300 дол. за тис. куб. м.

Нагадаємо, Україна імпортувала з Російської Федерації за січень-вересень 2013 р. 18 млрд 185 млн 796,3 тис. куб. м газу на 7 млрд 660 млн 667,6 дол. по 421 дол. за 1 тис. кв. м.

При цьому за 9 місяців 2013 року Україна закупила в Європі 1,5 млрд куб. м газу на 603 млн дол.

Раніше джерело в Міненерго заявило, що Україна має намір домогтися від "Газпрому" знижку на газ - до 250-260 дол. за тис. куб. м. Джерело в міністерстві розповіло, що переговори щодо перегляду газового контракту 2009 року поновилися на тлі відмови України від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Зараз наша позиція - це зниження ціни до 250-260 дол. за тис. кубометрів і гарантії завантаження газотранспортної системи в обсязі не менше 90 млрд кубометрів на рік",- пояснив співрозмовник. За його словами, Україна також готова створити консорціум з Росією на базі української ГТС.

Переговори про зниження ціни газу Кабмін вів з 2010 року. Як повідомляв раніше посол Росії в Україні Михайло Зурабов, в кінці минулого року сторони фактично домовилися про створення газотранспортного консорціуму з одночасним зниженням ціни палива до 250 дол за тис. кубометрів. Проте пізніше Росія поставила додаткові умови - вихід України з Енерготовариства і прийняття законів, які дозволяють приватизувати ГТС. Це призвело до зриву переговорів вже у травні.

Між тим в агентстві Fitch Ratings в п'ятницю заявили, що вважають малоймовірним зниження ціни газу для України найближчим часом. "Fitch не очікує в короткостроковій перспективі будь-якої підтримки з боку Росії, будь то фінансування або більш низька ціна газу, які допомогли б Україні посилити економічну політику і подолати зовнішні фінансові виклики",- йдеться в повідомленні агентства.