ua en ru

Україна повинна вибудувати надійну систему захисту від агресії РФ, - Пашинський

Україна заручиться підтримкою міжнародних партнерів і вибудує таку систему захисту від агресії РФ, яка відповідатиме всім існуючим викликам. Про це заявив заступник голови фракції "Народний фронт", голова комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський у середу, 20 травня, в ефірі "5 каналу".

Він наголосив, що заява секретаря РНБО Олександра Турчинова про намір розпочати консультації щодо розміщення елементів системи протиракетної оборони є лише реакцією на агресію з боку Росії.

"Ми не є агресором - ми реагуємо на агресію. Мало того, що Росія захопила Крим і розвернула там колосальні військові угруповання. Вона офіційно, вустами того ж Путіна, заявила про намір розміщувати там ядерну зброю. Більше того, вони всіх попереджують, що в них ця зброя є, і вони готові її застосувати", - зазначив Пашинський.

"Що таке російська ядерна зброя на території Криму? Я не буду коментувати юридичну сторону цього питання, це взагалі блюзнірство. Останні два пуски російських космічних кораблів - нових, а не випущених десь у 60-ті роки минулого століття, які згоріли в атмосфері, свідчать про те, що техногенно Росія являє небезпеку не лише для самої себе, а й для всього світу", - зазначив нардеп.

Він додав, що сам факт присутності такої зброї у безпосередній близькості до України становить для нашої держави небезпеку через вкрай низький рівень технічної культури й техногенної безпеки Росії.

"Ми в жодному разі не збираємось розміщувати на своїй території зброю нападу - ми ведемо консультації щодо можливості розмістити в себе засоби протиракетної оборони. У відповідь на це пан Пєсков говорить, що, виявляється, захист від можливої російської агресії розглядається як потенційний напад на Росію", - підкреслив Пашинський.

Коментуючи ухвалення урядової постанови про розірвання співробітництва з Росією у військово-технічній сфері, яке, за його словами, де-факто було припинено в березні минулого року, Пашинський наголосив, що це - фіксація усвідомлення того, що "в майбутньому ми не бачимо навіть гіпотетичної можливості співпраці з країною-агресором у цій сфері".