ua en ru

Україна має зосередитися на підвищенні рентабельності аграрного виробництва, - УКАБ

2011 рік став своєрідним лакмусовим папірцем для агропромислового комплексу України. З одного боку, практично у всіх галузях, за виключенням молочної, спостерігалася позитивна динаміка щодо збільшення виробництва в натуральних показниках, зазначають в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ). Однак, з іншого боку - було зафіксоване значне зниження рентабельності виробництва аграрної продукції (наприклад, зерна, кукурудзи, сої, цукрового буряку тощо).

«З точки зору функціонування економіки, хотілося б, щоб Україна поступово відходила від показників результативності, що вимірюються в натуральній величині (гектарах, тоннах), та переходила на вимір ефективності виробництва. Адже саме рентабельність є одним із головних вартісних показників ефективності виробництва, що характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у виробничому процесі. Так, наприклад, рентабельність зернових у 2011 році знизилась порівняно з 2010 роком на 15%, а цукрового буряка - на 10%. Це означає, що агровиробники недоотримали кошти, які вони могли б інвестувати під врожай 2012 року», - зазначає Алекс Ліссітса, президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

За його прогнозом, подальший розвиток аграрного сектору України відбуватиметься за рахунок стабільного зростання експорту та рівня внутрішнього споживання, подальшого зростання ціни на агропродовольчу продукцію, зменшення імпорту за рахунок заміщення внутрішнім виробництвом, збільшення привабливості аграрного сектору за рахунок зростання конкурентоздатності, зростання розриву у рентабельності у вертикально інтегрованих компаніях та середніх господарствах.