ua en ru

Україна повинна припинити вивіз лому за кордон, - експерт

Україні слід прикрити власні кордони і захистити ринок від вивозу брухту, таку програму мінімум необхідно виконати, щоб захистити інтереси вітчизняної промисловості. Такої думки дотримується генеральний директор Української Асоціації підприємств чорної металургії Дмитро Білокуров.

Він переконаний, що це об'єктивно найкращий спосіб підтримки власної економіки. "Лом - це стратегічна сировина, це антропогенний сировину, тобто створюється людиною. І тому, якщо можна виростити пшеницю і так далі, то лом можна отримати тільки з того, що ти вже зробив або щось купив, або те, що у тебе є",- говорить він.

За спостереженням фахівця, всупереч тому, що США і Канада вже давно члени Всесвітньої торгової організації, фактично країни з ринковою економікою, але в певні періоди вони буквально накладали вето на експорт сталевого брухту зі своєї території. Виникає питання: а що робить наш уряд, чому все зводиться до лібералізації.

Бєлокуров додав, державі потрібно направити свій орієнтир на сусідні країни, де все зводиться до ідеї економічного обґрунтування. За його словами, в цьому плані можна позаздрити російським металургам, які роблять все можливе для підтримки промисловості.

Нагадаємо, що 3 червня Мінпромторг Росії прийняв постанову №539, щодо внесення в перелік суттєво важливих для внутрішнього ринку Росії товарів, зокрема, включені відходи та брухт кольорових та чорних металів, щодо яких, у виняткових випадках можуть бути встановлені обмеження або заборони експорту. Включення до переліку цих товарів дозволяє оперативно вводити і застосовувати заходів не тарифного регулювання до цих товарних позицій в цілях недопущення їх критичного недоліку і зростання цін на внутрішньому ринку для металургійної та суміжних з нею галузей промисловості.

На думку експертів, це дозволить, у разі необхідності, оперативно ухвалити рішення, спрямоване на скорочення дефіциту металобрухту та підвищення продуктивності російських металургійних підприємств.