ua en ru

Україна повинна побудувати якісно нову систему освіти, - Медведчук

Україна повинна побудувати якісно нову систему освіти, взявши все найкраще зі світового досвіду. Про це заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Ми повинні зрозуміти, що Україна - незалежна держава і має всі можливості для того, щоб на основі існуючої в країні системи освіти побудувати якісно нову, взявши все найкраще зі світового досвіду, побудувати те, що потрібно саме нам - суспільству і державі Україна", - заявив Медведчук.

Медведчук зазначив, що Болонський процес, до якого також приєдналася Україна, на сьогоднішній день має більше "мінусів" ніж "плюсів": "Сьогодні, оцінюючи можливості та перспективи Болонського процесу, я бачу на одній чаші ваг постійні й численні закордонні відрядження чиновників і політиків за бюджетні кошти, ексклюзивний доступ до різних закордонним фондам, щедро фінансують цей "політичний туризм" лише за словесну підтримку болонської ідеї, а на іншій - українські школи, більшості з яких за 20 років незалежності жодного разу не виділили коштів для покупки крейди".

"Але цікаво й інше: у Болонського процесу з'явилися супротивники в самому Євросоюзі. Так, в 2005 році Національною спілкою студентів Європи був виданий бюлетень під назвою" Чорна книга Болонського процесу ". За інформацією, наданою студентами, в Європі спостерігається значне підвищення плати за навчання у вузах, падає рівень і якість освіти, а мобільність, на яку сподівалися студенти, в дійсності залишилася такою ж низькою, як і до проведення освітніх реформ. Чиновники від освіти та адміністрації вищих навчальних закладів не тільки не заохочують участь студентів у прийнятті рішень, що стосуються змін в процесі освіти, але й постійно перешкоджають студентським ініціативам", - зазначив Медведчук.

Медведчік зазначив, що громадський рух "Український вибір" розпочинає новий проект "Освіта - справа суспільства, а не держави": "Я переконаний, що нашій школі потрібна реальна автономія, нашим дітям - гарну освіту. Нам потрібно готувати для себе, для своєї країни справжню еліту, здатну стати рушійною силою у відродженні науки, культури та професійності. Сьогодні ми готуємо тільки дешеву робочу силу для підтримки статусу "великих" держав, а це неправильно, неперспективно й злочинно щодо українського народу".