ua en ru

Україна повинна підключитися до судів з Commerzbank з приводу зловживань у "Форумі", - експерт

Держава повинна підключитися до судів з Commerzbank, на який Смарт-Холдинг в особі Yernamio Consulting LTD подав позов у міжнародний суд International Chamber of Commerce (ICC) з приводу зловживань у банку "Форум". Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Зокрема, експерт зазначив: "Держава, звичайно, може стати на бік Новинського і допомогти йому в суді з Комерцбанком. Оскільки саме при німцях не були сформовані резерви на суму 2,5 млрд грн у банку "Форум". Це довів і НБУ і незалежні аудитори".

Охріменко також вважає, що вкладники банку "Форум" можуть створити громадську організацію і приєднатися до позову Смарт-Холдингу проти Commerzbank.

Раніше народний депутат Ксенія Ляпіна заявляла, що проблеми, що виникли у банка, згідно з результатами аудиту KPMG, з'явилися ще при минулому власнику - німецькому Commerzbank. "Ця ситуація вимагає окремого розгляду, в тому числі судового, з колишніми акціонерами", - зазначила Ляпіна.

Нагадаємо, проблеми банку "Форум" накопичувалися роками, але посилилися в позаминулому році. Попередній власник - Commerzbank - перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Ця інформація була прихована від НБУ, і при останній продажу банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.

27 травня 2014 Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) на засіданні дирекції прийняв рішення про кінцевому відмову приватному інвестору (Yernamio Consulting LTD, Смарт-Холдинг) в придбання банку "Форум" та про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку. 26 червня 2014 Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним це рішення. Апеляційна інстанція залишила рішення Дирекції ФГВФО в силі. Судовий процес триває.