ua en ru

Україна повинна донести до Євросоюзу правду про Тимошенко, - експерти

Україна повинна донести до Євросоюзу правду про Тимошенко. Таку думку в коментарі "МедiаРегиону" висловив керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко.

"Безумовно, нові обставини, що з'явилися у справі Лазаренка-Тимошенко, можуть стати підставою для перегляду Євросоюзом своєї позиції щодо негайного звільнення Тимошенко напередодні Євросаміту і підписання Угоди про асоціацію з ЄС. В першу чергу мова йде про інформацію про засобах на зарубіжних рахунках Лазаренка, які український уряд намагається повернути державі України. Не поставивши крапку в цьому питанні і при цьому випустивши Тимошенко за кордон, наша держава ризикує ніколи не отримати виведені гроші до бюджету України", - зазначив Черненко.

"Оптимальним варіантом для України було б відправити Тимошенко на лікування лише після отримання остаточних юридичних рішень щодо інформації про незаконно виведених на закордонні рахунки коштів і повернення їх нашій державі. По суті, мова йде про повернення грошових коштів українському народу. Можливість такого повернення може бути втрачена, якщо після виїзду екс-прем'єра за кордон з рахунками будуть зроблені якісь маніпуляції. Вважаю, що українській владі потрібно якомога більше інформувати європейську громадськість в цьому питанні. В Євросоюзі дуже негативно ставляться до тіньових доходів. Якби європейці володіли повною і достовірною інформацією про діяльність Тимошенко на посаді керівника ЄЕСУ, коли уряд України очолював Павло Лазаренко, цілком ймовірно, що їх позиція в питанні Тимошенко зазнала б істотні зміни", - зазначив експерт.

Нагадаємо, раніше з посиланням на інформацію джерела в Кабміні ЗМІ повідомляли, що "уряд України розпочав процедуру повернення в Україну грошей, які, на його думку, "незаконно відібрали у народу України" Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко". В разі позитивного для України результату, держбюджет отримає 4,1 млрд гривень, що перебувають сьогодні на зарубіжних рахунках Лазаренка.
"Левову частку цієї суми становлять 477 млн дол., які були заморожені на рахунках Лазаренка в 2006 р., коли він був засуджений американським судом. Тоді екс-прем'єра засудили на 9 років за фінансові махінації і оштрафували на 10 млн дол., а доля 477 млн дол. залишилася неясною. Якщо в історії з 477 млн дол. Юлія Тимошенко, згідно з матеріалами суду, була задіяна лише побічно (нібито саме вона переводила гроші на рахунки Лазаренка у 1996-1999 роках), то в позові, який Кабмін планує подати в суд Женеви, за інформацією джерела, вона є головним фігурантом. Цей позов пред'являється одному з швейцарських банків, який, за неофіційною інформацією, контролюється Павлом Лазаренком", - говорилося в повідомленні.

Раніше політолог Кость Бондаренко зазначив, що Європейському Союзу доведеться визначатися по-новому в питанні Тимошенко.
"Перш за все, потрібно дочекатися офіційного підтвердження цієї інформації. Але у випадку, якщо вона буде підтверджена, то, думаю, питання про відправку Тимошенко за кордон або її звільнення стояти навряд чи буде. Тому я думаю, що вимога ЄС щодо Тимошенко може, принаймні, стати об'єктом перегляду", - сказав політолог. На його переконання, в цій ситуації Захід поставиться з розумінням до рішення України, оскільки «не побажає бути співучасником у такій судовій справі".

"Справа досить серйозне і, відповідно, я думаю, що в такій ситуації навіть та ж місія Кокса - Кваснєвського повинна врахувати нові обставини справи", - додав експерт.