ua en ru

Україна домовилася з ЄС про активізацію торгівлі

Ситуація в сфері торгівлі та інвестицій між Україною та Євросоюзом найближчим часом поліпшиться. Так, в рамках проведення саміту Україна - ЄС Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Генеральний директорат Єврокомісії «Торгівля» підписали Адміністративну домовленість щодо неформального діалогу з питань бізнес-клімату. З української сторони документ підписав міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов, з боку Єврокомісії - гендиректор ГД ЄК «Торгівля» Жан-Люк Демарті, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

«Поліпшення інвестиційного клімату визначено в якості одного з головних пріоритетів Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. При цьому, найбільше значення повинні мати системні заходи, пов'язані зі створенням сприятливих умов для ведення бізнесу. Особисто я переконаний, що діалог буде сприяти зміцненню довіри між представниками бізнесу в Україні та ЄС і усуне негативні стереотипи про бізнес-кліматі в Україні», - сказав Ігор Прасолов.

Документ дозволить сприяти підвищенню двостороннього товарообігу та ефективному вирішення питань у сфері торгівлі та інвестицій, що становлять взаємний інтерес. Україна і Євросоюз мають намір здійснювати своєчасний обмін інформацією між органами державної влади та у тісній співпраці з представниками бізнесу. Домовленість закріплює наміри сторін щодо обміну інформацією, попереднім інформуванням про заходи у сфері торгівлі та інвестицій, проведення роботи, спрямованої на усунення бар'єрів в даній сфері, застосуванню нових підходів для поліпшення торговельних та інвестиційних відносин. Документ укладено строком на п'ять років з можливістю автоматичного продовження його дії.

Експерти відзначають, що це рішення має стати вагомим сигналом діловим колам України та ЄС щодо нових можливостей для зростання бізнес активності в умовах реалізації і функціонування поглибленої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Читайте також: Євросоюз готовий допомогти Україні щодо ЗВТ в перші 2-3 роки, в тому числі і фінансово, - Єлісєєв