ua en ru

Україна домовилася з Польщею про скорочення "чорних списків", - Дещиця

Україна домовилася з Польщею про скорочення "чорних списків", - Дещиця Фото: Андрій Дещиця, посол України в Польщі (flickr.com/nato)

У цих списках мають залишитися лише особи, які справді своєю діяльністю загрожують безпеці країни

Україна та Польща домовилися скорочувати "чорні списки" громадян, котрі забороняють в'їзд громадян на територію держав. Про це повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця в інтерв'ю "Укрінформу".

Дещиця розповів, що нещодавно відвідав зустріч співголів консультаційного комітету президентів України і Польщі Костянтина Єлісєєва та Кшиштофа Щерського. Під час комітету у Кракові було домовлено, що буде ще раз переглянуто існуючі "чорні списки".

"Оскільки з боку польського МЗС звучали заяви, що вони створили списки, де є українські державні службовці, це питання також обговорювалося у Кракові. Сторони визнали, що потрібно працювати над тим, щоб у таких списках не було осіб, які, попри інші політичні та наукові переконання, займають посади в державних органах і не несуть загрози для національної безпеки", - зазначив Дещиця.

Він повідомив, що у цих списках мають залишитися лише особи, які справді своєю діяльністю загрожують безпеці країни, які порушили законодавство країни. Також посол зауважив, що домовленості було досягнуто за день до того, як до Польщі подався відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета. Польські прикордонники його не пропустили, тому що домовленості ще не вступили у силу.

Нагадаємо, МЗС України викликало посла Польщі через недопуск в країну і заборону на в'їзд для Святослава Шеремети.