ua en ru

Україна домовилася з Кіпром про підвищення ставки податку при виплаті процентів

Україна домовилася з Кіпром про підвищення ставки податку при виплаті процентів Фото: Мінфін

Мінфін домовився з Кіпром про підписання нової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування

Міністерство фінансів України домовилося з Республікою Кіпр про підвищення ставки податку при виплаті процентів на рівні 5%. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

"Міністерство фінансів домовилося з Республікою Кіпр про підвищення ставок оподаткування окремих видів пасивних доходів. Відповідне рішення було досягнуто за результатами другого раунду переговорів заступника міністра фінансів Олени Макеєвої з представниками уряду Кіпру, що відбулися 2 липня 2015 року. За результатами переговорів сторони уклали відповідний протокол", - йдеться в повідомленні.

Мінфін домовився з Кіпром про підписання нової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування, що відповідатиме рекомендаціям ОЕСР. Ключові зміни до цієї конвенції полягають в підвищенні ставок оподаткування окремих видів пасивних доходів.
Зокрема:

- від оподаткування в Україні звільнятимуться лише ті доходи, що отримано резидентом Кіпру від відчуження акцій та інших корпоративних прав, більше ніж 50% вартості яких прямо або опосередковано пов'язано із нерухомим майном, розташованим на території України (наразі єдиною вимогою для звільнення від оподаткування доходів від відчуження майна резидентів Кіпру є розташування цього майна на території України);
- обов'язковою умовою для застосування 5% податку при виплаті дивідендів, окрім 20% володіння часткою компанії, є інвестування щонайменше 100 тис. євро до статутного капіталу української компанії (наразі для того, аби мати право на 5% податку, можна задовольняти лише одній з цих умов);
- ставку податку при виплаті процентів визначено сторонами переговорного процесу на рівні 5% (наразі - 2%).

Нагадаємо, міністр фінансів України Наталія Яресько має намір продовжувати боротьбу з відтоком капіталу в т. зв. "податкові оазиси".