ua en ru

Україна зберігатиме нейтралітет в конфлікті між РФ та Білоруссю, - МЗС України

Україна зберігатиме нейтралітет в конфлікті між РФ та Білоруссю. Про це на брифінгу заявив начальник департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин, передає кореспондент РБК-Україна.

Він наголосив, що останні події між обома сусідніми державами носять виключно господарський характер. «Ми жодним чином намагаємось не втручатись в господарський конфлікт. Україна жодним чином не має наміру втручатись в цю історію, цей конфлікт і жодним чином в політичному вимірі на це реагувати. Але ми ще раз можемо заявити, що ГТС України є найбільш надійним маршрутом транзиту російського газу і енергоносіїв», - зазначив О.Волошин.

Нагадаємо, "Газпром " в понеділок з 09:00 за київським часом ввів режим обмеження постачань газу до Білорусі на 15% з подальшим збільшенням до 85%. Це відбулося після того, як мінська влада не виконала умови п'ятиденного ультиматуму про погашення заборгованості, що накопичилася, за постачання газу.

Газовий холдинг 16 червня 2010р. офіційно попередив "Бєлтрансгаз" і уряд Білорусі про обмеження постачань газу у разі непогашення боргів до 21 червня 2010р. У цей період проводилися переговори між РФ і Білоруссю по врегулюванню проблеми, проте вони закінчилися безрезультатно.