ua en ru

Україна робитиме ставку на експорт переробленої продукції, а не сировини, - Свириденко

Україна робитиме ставку на експорт переробленої продукції, а не сировини, - Свириденко Фото: Юлія Свириденко (Віталій Носач, РБК-Україна)

Одним із ключових принципів плану післявоєнного відновлення економіки України є стимулювання переробки сировинної продукції для експорту. Йдеться насамперед про ті галузі, де Україна вже має конкурентну перевагу на світових ринках: продовольство та металургію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на першого віце-прем'єр-міністра України - міністра економіки Юлію Свириденко у колонці на УП.

"Перероблена продукція коштує вдвічі-втричі більше, ніж сировина. До того ж це дає приріст робочих місць всередині країни", - сказала вона.

Свириденко навела приклад Канади, яка експортує приблизно стільки ж продовольства, як і Україна. Водночас ціна експорту канадської агропродукції перевищує українську у 2,5 раза. Така колосальна різниця, за її словами, зумовлена тим, що Канада експортує здебільшого перероблену продукцію, а Україна - сировину.

"Кукурудза та пшениця - два основних українських експортних продукти", - сказала Свириденко, зауваживши, що кукурудзу, наприклад, можна переробляти на біоетанол, спирт, крохмаль та корм для тварин, а з пшениці виготовляти спеціалізовані білки, що використовуються у косметичній, фармацевтичній галузях та харчовій промисловості.

За її словами, завдяки відкриттю ринку ЄС та будівництву нових потужностей Україна перероблятиме на метал більшість руди власного видобутку.

"А метали - на готову продукцію. Так ми досягнемо економії на масштабі", - пояснила вона.

Свириденко зазначила, що тонна руди коштує 100-150 доларів, тонна металу - 500-1000 доларів, а готовий металевий виріб - 1,5-2 тис. доларів. Якщо з цих металевих виробів виготовляти енергетичні машини, то ціна доходить до 15-20 тис. доларів за тонну.

За словами Свириденко, план післявоєнного відновлення України також включатиме отримання повного доступу до ринків країн G7 та ЄС, повну дерегуляцію бізнесу, забезпечення швидкої логістики з України до Європи та досягнення енергетичної незалежності.