ua en ru

УКБС: банкрутство банку "Хрещатик" є результатом непрофесійної роботи НБУ

Національний банк України неналежним чином здійснює регулювання та нагляд за банківською системою країни. Про це заявили в прес-службі Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС), коментуючи ситуацію, що склалася навколо банку "Хрещатик".

"Ситуація, що останніми днями склалась в банківській системі (зокрема, визнання неплатоспроможним банку "Хрещатик"), довела нездатність Нацбанку здійснювати професійне, прогнозоване регулювання та ефективний нагляд за банківською системою в інтересах суспільства та держави", - йдеться у заяві.


В "Українському Кредитно-Банківському Союзі" заявляють, що Нацбанк вибірково підходить до виконання обов’язків регулювання та нагляду у банківській галузі, створює нерівні умови для учасників українського фінансового ринку, знищує конкуренцію. Прикладом таких дій в Асоціації вважають раптову зміну Нацбанком "правил гри" та форсування графіків докапіталізації банків (постанова № 58 від 04.02.16), що призвело до конфлікту між регулятором та акціонерами банку "Хрещатик".

У прес-службі зазначають, що перед тим НБУ відмовив у наданні стабілізаційного кредиту для підтримки ліквідності банку "Хрещатик", який на 25% належить місту Києву, обслуговує важливі соціальні проекти та входить в 20-ку найбільших банків України. При цьому окремі фінансові установи, серед яких банки з капіталом країни-агресора або тісно пов’язані з представниками влади, користуються необмеженою підтримкою регулятора, йдеться у заяві.

5 квітня НБУ визнав ПАТ "КБ Хрещатик" неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб того ж дня ввів у банку тимчасову адміністрацію. Як зазначає прес-служба Асоціації з посиланням на дані НБУ про структуру власності банку, ключовими власниками банку "Хрещатик" є громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко з часткою 24%.