ua en ru

Укази Обами про посилення заходів у сфері торгівлі зброєю знаходяться в рамках закону, - генпрокурор США

Укази Президента США Барака Обами про посилення заходів у сфері торгівлі зброєю знаходяться в рамках закону, заявив генеральний прокурор Сполучених Штатів Ерік Холдер. "Що б не говорили численні критики, жоден з виконавчих указів Президента не порушує другу поправку до Конституції і не перевищує ліміт повноважень виконавчої гілки влади", - сказав Холдер під час виступу на конференції мерів міст США у Вашингтоні.

Нагадаємо, що 16 січня Президент опублікував 23 укази, що негайно набули чинності. До їх числа увійшло посилення вимог по перевірці покупців вогнепальної зброї, зняття заборон на федеральні дослідження у сфері насильства, зв'язаного із застосуванням вогнепальної зброї та інші положення. Подібні укази не вимагають схвалення конгресу, проте частина членів федерального законодавчого органу сприйняла дії Обами негативно, а конгресмен з Техасу Стів Стокмен погрозив Президентові імпічментом за порушення Конституції.

Того ж дня - 16 січня - Обама опублікував проект реформи у сфері торгівлі вогнепальною зброєю. На відміну від виконавчих указів для реалізації положень реформи Президентові необхідно заручитися схваленням законодавців. Серед ініційованих Президентом заходів - заборона на продаж штурмової зброї, створення федеральної системи обліку за переміщенням придбаної вогнепальної зброї і посилення вимог до його покупців.

Читайте також: Обама опублікував програму з посилення контролю за стрілецькою зброєю в США