ua en ru

УКАБ: Україна в поточному МР експортувала 27,7 тис. т. цукру

Україна в березені 2012 р. експортувала 16,42 тис. т цукру, що на 50% більше, ніж за вересень-лютий 2011/12 МР разом. У цілому в поточному маркетинговому році Україна експортувала 27,7 тис. т. цукру, повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Активізація експорту українського цукру є однозначно позитивною тенденцією. Особливо це питання є актуальним цього року, коли у нас вироблено 2,33 млн т при внутрішньому споживанню близько 1,9 млн т", - зазначив експерт аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

За словами фахівця, це говорить про те, що галузь, не зважаючи на профіцитний рік, продовжує розвиватись, а основні гравці шукають усі можливі шляхи, щоб продовжувати підвищувати ефективність "цукрового бізнесу" і не допустити стагнації галузі. З іншого боку, збільшення експорту цукру свідчить також про те, що цукровиробникам складно знаходити збут за прийнятними цінами на внутрішньому ринку, що змушує звертатись до пошуку експортних ринків збуту.

Основними споживачами українського цукру на сьогодні є: Казахстан, Ліван, Киргизстан, Сирійська Арабська Республіка, Туркменістан, Хорватія, Словаччина, Грузія та ін.

Згідно з оцінками УКАБ, на початок 2012/13 МР за умови відсутності імпорту цукру-сирцю перехідні запаси цукру становитимуть близько 550 тис. т з урахуванням обсягів цукру, закупленого Аграрним фондом. Виробництво цукру при посівній площі близько 500 тис. га та середньому рівні урожайності прогнозується на рівні 2 млн т.

Нагадаємо, раніше перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Микола Безуглий заявляв, що Україна не експортує цукор, незважаючи на його перевиробництво.